Soutěže

Ústí nad Orlicí vypíše soutěž na využití areálu bývalé Perly

Město Ústí nad Orlicí vypíše architektonicko-urbanistickou soutěž na budoucí využití areálu bývalé textilky Perla, který městu patří. Měla by přinést nejen návrhy architektů, ale i rozdělení projektu do etap, jeho ekonomiku a odhad nákladů. Radnice si stanovila základní požadavky, které musí návrhy respektovat.
„Chceme, aby byl v území řešen nový dům dětí a mládeže, bydlení a doprava a parkovací místa i pro centrum města. Zároveň jsme kladli důraz na to, aby tam byla i veřejná zeleň,“ uvedl starosta Petr Hájek. Ostatní závisí na invenci tvůrců, jediným omezujícím faktorem je územní plán, který pro oblast počítá s plochami pro bydlení a lehkou výrobu. Zadávací podmínky schválilo pondělní zastupitelstvo.
Soutěž bude vyhlášena 27. září, návrhy se budou přijímat do konce ledna. V únoru a březnu je vyhodnotí odborná porota, výsledky budou prezentovány formou veřejné výstavy. Podobná soutěž se v Ústí nikdy nekonala, celkem vyjde město na 1,1 mil. Kč. Vítěz soutěže dostane 400 000 korun, druhý v pořadí 250 000 a třetí 150 000 korun. Další peníze budou sloužit na odměny za přínos v soutěži a na úhradu organizace soutěže. „Chceme výší částek oslovit renomované projekční kanceláře, protože území Perly je pro město cenné,“ uvedl Hájek. Areál se rozkládá na ploše téměř 32 000 metrů čtverečních, z toho zastavěná plocha představuje přes 27 000 metrů čtverečních.
Bývalou textilku koupila radnice v roce 2010 za 30 mil. Kč. Továrna zkrachovala rok předtím, dříve dávala práci 400 zaměstnancům. Radnice počítá s tím, že část pozemků a objektů prodá developerům.
zpráva ČTK