Soutěže

VELUX vyhlásil nejlepší projekty soutěže Život pod střechou

Život pod střechou aneb Jak si studenti středních průmyslových škol stavebních představují stavby budoucnosti. Osmý ročník soutěže vyhlášené společností VELUX přinesl rekordní počet přihlášených, jejichž nejlepší projekty byly představeny v Galerii Jaroslava Fragnera v Praze. Do soutěže se mohli přihlásit studenti jakéhokoli ročníku středních průmyslových škol stavebních, a to v období od 15. října 2011 do 15. ledna 2012.
Soutěž Život pod střechou je unikátní projekt s edukativním podtextem, který pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR podporuje kreativní práci studentů středních škol. Do soutěže mohli studenti přihlašovat projekty rodinných či bytových domů, ale i jiných staveb. Jedním z nejpodstatnějších úkolů bylo správné navržení prosvětlení objektu. Současně musely přihlášené projekty zohledňovat estetiku, účelnost dispozice i energetickou efektivitu stavby. Do letošního ročníku se přihlásilo 167 studentů z 23 středních průmyslových škol stavebních a kvalita jejich projektů se každým rokem zlepšuje.
 
Oceněné projekty
První místo v soutěži získala Monika Bartošová ze SPŠ stavební Zlín. Pod vedením Ing. Libora Dubčáka navrhla Muzeum mlynářství. Výběr neobvyklých prostor vycházel ze záměru obecního úřadu obce Újezd, která se rozhodla nové muzeum realizovat.
Kvalita přihlášených projektů byla nejen vysoká, ale i velmi vyrovnaná. I proto se porotci trochu neobvykle rozhodli vyhlásit dvě druhá místa, která si odnesli Jan Kašpar ze SPŠ stavební v Hradci Králové a Monika Kutilová ze SPŠ stavební v Táboře. Jan Kašpar, který získal zároveň cenu zaměstnanců VELUX, vytvořil návrh rodinného domu. Monika Kutilová zvolila méně vizuálně vyzývavý projekt. Uznání poroty získala především díky jednoduchosti spojené s kultivovaností projektu s nadstandardním prosvětlením interiéru.
Zvláštní ocenění si odnesli čtyři studenti: Jarmila Fučíková z Brna ve svém návrhu rodinného domu pracovala s otevřenými prostory a velkorysým prosklením. Matyáš Prošek zaujal moderním a dynamickým zpracováním rodinného domu Wawe, jehož důmyslné koncepční řešení i při malé podlažní ploše odpovídá dnešním vysokým nárokům na bydlení. Jindřich Blanář z Hodonína vytvořil ubytovnu pro sportovce, cestovatele a mladé páry. Jeho Včelín je další ukázkou neotřelého řešení. Romana Hadačová, která si donesla i cenu zaměstnanců VELUX, vytvořila návrh rodinného domu, jenž úspěšně propojuje současné požadavky na bydlení.
 
Návrh Muzea mlynářství od Moniky Bartošové ze Zlína získal první místo díky citlivému přístupu k lokalitě i velmi dobře vyřešenému osvětlení prostoruJakub Kašpar z Hradce Králové získal druhé místo. Jeho projekt se vyznačoval jasnou koncepcí tvarového i dispozičního řešení.Druhé místo udělila porota i práci Moniky Kutilové z Tábora. Dům má kultivovanou, ekonomickou dispozici a dobré, až nadstandardní prosvětlení interiéru
 
Tři vítězové si mezi sebou rozdělili finanční odměnu ve výši 30 000 Kč. Mimo hlavní ceny porota udělila zvláštní ocenění v celkové hodnotě 12 000 Kč.
Více informací o soutěži včetně soutěžních projektů jsou k dispozici na stránkách www.velux.cz.
tisková zpráva