Soutěže

Vyhlášena nová česko-slovenská soutěž Building Efficiency Awards

Dne 14. března 2012 byl vyhlášen první ročník Building Efficiency Awards (BEFFA), mezinárodní soutěže moderních stavebních objektů s výjimečnou energetickou, konstrukční a architektonickou hodnotou, ale navíc s co nejlepším tzv. poměrem cena/výkon. Vyhlašovatelem a odborným garantem soutěže BEFFA je VUT v Brně, Fakulta stavební, generálním partnerem soutěže je skupina Saint-Gobain a její divize Isover, Rigips a Weber.
 
„Hlavním smyslem soutěže je především snaha zviditelnit současné realizované unikátní architektonické projekty a více je přiblížit širší veřejnosti. Energetickými kritérii hodnocení se snažíme poukázat na jejich důležitost pro současnou i budoucí architekturu. Jedním z dílčích cílů soutěže je tak i podpora cílů evropské směrnice ,20-20-20‘ o energetické náročnosti budov,“ říká předseda poroty a zástupce odborného garanta soutěže prof. Jiří Hirš.
Energetická směrnice „20-20-20“ představuje pro země EU závazek snížit do roku 2020 emise skleníkových plynů i celkovou spotřebu energie alespoň o 20 % a dále cíl dosáhnout k tomuto datu alespoň 20% podílu energie dosažené z obnovitelných zdrojů.
„Produkce skupiny Saint-Gobain přináší je ucelený koncept pro novostavby i rekonstrukce směřující k výraznému snížení jejich energetické náročnosti, lepším akustickým parametrům, trvale vysoké kvalitě vnitřního prostředí a vyšší požární bezpečnosti staveb. A to vše za optimálních investičních a provozních nákladů garantovaných po celou dobu životnosti. Soutěž BEFFA je postavena na stejných principech, proto jsme ji velmi rádi podpořili,“ říká zástupce generálního partnera, obchodní a marketingový ředitel divize Isover Libor Urbášek.
 
Do Building Efficiency Awards 2012 je možné přihlásit stavby zrealizované na území České republiky a Slovenska v době od 1. ledna 2010 do 30. června 2012. Soutěž probíhá ve dvou fázích. První kolo na regionální úrovni se bude konat ve vybraných kategoriích ve všech českých a slovenských krajích. V této fázi můžete přihlásit energeticky či architektonicky výjimečné projekty v kategoriích rodinné a bytové domy, nebytové budovy nebo rekonstrukce (bytové i nebytové). Regionální vítězové pak postoupí do mezinárodního česko-slovenského kola, ze kterého v listopadu vzejdou celkoví vítězové v každé kategorii.
Finálového kola se budou moci ve zvláštní kategorii účastnit také studentské stavební projekty (nikoliv realizace) přihlášené do 30. června 2012. Kromě těchto projektů budou ve finálovém kole zvlášť hodnoceny také dřevostavby přihlášené do kterékoli kategorie krajského kola.
To, co tuto soutěž odlišuje od ostatních podobných, je uspořádání odborné konference, jejímž tématem bude, jak postavit optimální energeticky úspornou stavbu a představení některých konkrétních realizací. Konference se uskuteční 7. června 2012. Druhým specifikem je záměr vyhlašovatele sledovat v dalších letech objekty v soutěži oceněné a vyhodnocovat, jak stavba funguje ve skutečnosti ve srovnání s parametry plánovanými v projektu.
 
Důležité termíny:
● odborná konference 7. 6. 2012
● uzávěrka přihlášek do soutěže 30. 6. 2012
● hodnocení projektů porotou – červenec až srpen 2012
● vyhlášení krajských vítězů – září až listopad 2012
● slavnostní vyhlášení vítězů nadnárodního kola – polovina listopadu 2012
 
Přihlásit se do soutěže je možné na internetových stránkách www.beffa.eu.

tisková zpráva, wd