Soutěže

Výsledky 9. ročníku studie TOP Zaměstnavatelé

Průzkum, jehož výsledkem je studie TOP Zaměstnavatelé, pořádá Asociace studentů a absolventů (ASA). Ročník 2020 proběhl pod záštitou MPO, MPSV, MŠMT a agentury GfK. Vítězem napříč obory je pro české vysokoškoláky Skupina ČEZ. Nejlepší technici chtějí pracovat ve Skupině ČEZ, právníci v advokátní kanceláři Havel & partners, ekonomové ve společnosti KPMG a lékaři & farmaceuti ve společnosti Zentiva atd. Skokanem roku se stala společnost Kiwi.com. Hlasování se zúčastnilo 11 491 studentů vysokých škol.

„Mezi umístěnými společnostmi na prvních místech není ani letos příliš změn a překvapení, můžeme tedy konstatovat, že TOP 5 v každé oborové kategorii je poměrně stabilní. Je zřejmé, že na českém trhu dominují silné značky, které jsou atraktivní nejen pro své zákazníky, ale zejména pro své budoucí zaměstnance,“ řekl k výsledkům Jakub Hořický, ředitel studie TOP Zaměstnavatelé. „Nejžádanější firmy na trhu se sice potýkají s historicky nejnižší nezaměstnaností, ale i tak si mohou mezi talentovanými uchazeči vybírat, podmínkou ale je, že je dokáží zaplatit. Růst očekávaných nástupních mezd absolventů VŠ tedy není překvapením. Tři čtvrtiny z nich očekávají, že si po získání vysokoškolského diplomu vydělají až 40 000 Kč hrubého měsíčně. To oproti loňsku činí opět nárůst zhruba o 10 %,“ dodává Hořický.

Výsledky hlasování v odvětví stavebnictví:
1. Strabag
2. Metrostav
3. Eurovia CS
4. Skanska
5. Saint-Gobain ČR

Asociace studentů a absolventů, z. s., je nezisková organizace, jejímž cílem je umožnit svým členům osobnostní i profesní rozvoj díky aktivnímu zapojení do různých projektů (jedním z nich je studie TOP Zaměstnavatelé). Předmětem činnosti je realizace projektů od prvotního nápadu přes fázi příprav, uskutečnění až po fázi vyhodnocení. Projekty jsou zaměřeny na podporu a rozvoj vzdělanosti v České republice. Cílem těchto projektů je přínos pro studenty a absolventy středních či vysokých škol.

Celkové výsledky studie najdete zde.

wd s použitím podkladů ASA