Soutěže

Výsledky celosvětové soutěže Wienerberger Brick Award 2012

Vítězové soutěže Wienerberger Brick Award 2012 jsou vybráni. Pět architektů bylo 3. května 2012 večer oceněno na vídeňské radnici za vynikající práci s cihlou. Celkovým vítězem a vítězem kategorie „Speciální řešení s cihlou“ prohlásila pětičlenná porota jihoafrického architekta Petera Riche za muzeum Mapungubwe Interpretation Centre v Jižní Africe.
V kategorii „Nebytový dům“ byla oceněna skotská architektonická kancelář NORD za Rozvodnu elektřiny pro olympijské hry v Londýně 2012 (Primary Substation for 2012 Olympic Park).
V kategorii „Rodinný dům“ zaujal porotu projekt Králičí nora (Rabbit Hole) belgického architekta Barta Lense.
V kategorii „Obytné domy“ uspělo portugalské bratrské architektonické duo Francisco a Manuel Aires Mateus se stavbou Domov důchodců (Home for the Elderly).
V kategorii „Rekonstrukce“ byl oceněn slovenský architekt Pavol Panák za Rekonstrukci ruiny (Conversion of a Ruin).
Odměna pro oceněné je 27 tis. eur.
Kritici architektury a odborní novináři nominovali do soutěže 50 objektů z 28 zemí pěti kontinentů. Konečné rozhodnutí pak bylo na odborné mezinárodní porotě, v níž byli architekti Plamen Bratkov (Bulharsko), Rudolf Finsterwalder (Německo), Hrvoje Hrabak (Chorvatsko), John Foldbjerg Lassen (Dánsko) a Zhang Lei (Čína).
Videa vítězných objektů najdete zde.
wd, tisková zpráva