Soutěže

Výsledky soutěže BEST OF REALTY – NEJLEPŠÍ Z REALIT 2012

Na slavnostním galavečeru byly včera večer v Praze v kongresovém sále České národní banky (bývalé Plodinové burze) vyhlášeny výsledky a předána ocenění nejlepším projektům českého realitního trhu za letošní rok. O vítězích 14. ročníku soutěže „Nejlepší z realit – Best of Realty“, která se v tuzemsku považuje za nejprestižnější ve svém oboru, rozhodla šestičlenná odborná porota v čele s Ing. Kamilem Kosmanem, místopředsedou dozorčí rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN).
Členy jury byli respektovaní odborníci reprezentující profesní sdružení, realitní agenty, architekty i banky.
O ocenění letos usilovalo 36 projektů v pěti základních kategoriích. Dále byla udělena také Zvláštní cena poroty, v níž se utkaly 4 projekty, Cena Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN) „Award for Excellence“ a Cena čtenářů. Rozhodujícími kritérii při posuzování kvality přihlášených projektů byly výběr lokality, urbanistické a architektonické řešení, kvalita realizace a zejména úspěšnost na realitním trhu. Soutěž jako každoročně probíhala pod odbornou záštitou Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.
O nominaci na ocenění titulem „Nejlepší z realit 2012“ se mohly ucházet stavby dokončené v České republice po 1. lednu 2011, a to v kategoriích Rezidenční projekty, Nová administrativní centra, Rekonstruované kanceláře, Obchodní centra, Hotely a Průmyslové a skladové areály. Posledně jmenovaná kategorie však nebyla naplněna.
V nejsilněji zastoupené kategorii rezidenčních projektů (zde bylo celkem 18 soutěžících) porotci postavili nejvýše Villu Charles v Praze 6. Projekt v kvalitním provedení, s ponecháním dostatku prostoru pro individuální řešení klientů, podle nich velmi úspěšně dotváří vilovou čtvrť v ulici Charlese de Gaulla. Villa Charles představuje bydlení nejvyššího standardu v osvědčené lokalitě, navíc s vynikajícím komerčním výsledkem. Mezi obchodními centry zvítězilo Forum Nová Karolina v Ostravě, které bylo oceněno za vytvoření nové, architektonicky unikátní a velkoryse pojaté destinace pro nákupy i trávení volného času a položení základu nové čtvrti na území bývalého průmyslového areálu. Z nových administrativních center si vítězství odnáší City Green Court v Praze 4 za vytvoření vynikajícího pracovního prostředí v prestižní lokalitě Prahy 4, potvrzeného certifikací LEED PLATINUM. Porota ocenila zejména transparentnost vnitřních prostor budovy díky jejich nasvětlení denním světlem. Kategorii rekonstruovaných kanceláří ovládl projekt QUBIX v Praze 4, a to za zdařilou rekonstrukci a modernizaci, díky níž budova reflektuje veškeré aspekty moderního kancelářského objektu a je významným konkurentem nové výstavby. V kategorii hotelů získal titul Clarion Congress Hotel v Českých Budějovicích, jenž byl oceněn za výborně a prakticky provedenou rekonstrukci, velmi dobře řešené kongresové prostory a zachování image hotelu Gomel jako místa setkávání obyvatel Českých Budějovic. Zvláštní cenu poroty letos získala obec Lipno nad Vltavou za svůj strategicky propracovaný dlouhodobý územní a stavební rozvoj, jenž velmi úspěšně kombinuje investice veřejného a soukromého sektoru, a to zejména v oblasti cestovního ruchu. Držitelem ceny „Award for Excellence“, kterou uděluje Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, se stal Ing. Jan Světlík – majitel a předseda představenstva skupiny Vítkovice Machinery Group – za rozvoj ostravských Dolních Vítkovic. Cena čtenářů mediálních partnerů patří projektu KOTI Hájek v Praze 4, který soutěžil v kategorii rezidenčních projektů.
Předseda odborné jury Kamil Kosman k letošnímu ročníku uvedl: „Kdybychom měli posuzovat stav českého trhu nemovitostí pouze podle letošních dvou stěžejních kategorií – rezidenčních projektů a nových administrativních center – byl by rok 2012 snad ještě lepší než návrat do starých zlatých časů: dlouhá řada přihlášených, zajímavá architektonická řešení, kvalitní stavební detail, téměř plná obsazenost, úspěšné prodeje a lítý boj o postup do užších nominací soutěže. Celá skutečnost je však o něco méně radostná. Poprvé od roku 2009 bylo sice hodnoceno všech pět základních kategorií, ale například útlum ve výstavbě obchodních center se již několik let odráží na počtu přihlášených projektů – naštěstí velmi kvalitních, takže si svá ocenění plně zaslouží. Také kategorie hotelů letos zaznamenala pokles přihlášek. Na druhou stranu mohla být po letech opět otevřena kategorie rekonstruovaných kanceláří, jejíž projekty se staly skutečným obohacením soutěže. Celkově soutěž Nejlepší z realit – Best of Realty potvrdila, že i přes pokračující ekonomickou krizi se realitní trh rozebíhá, byť způsobem brzda-plyn. O růstu českého trhu s nemovitostmi svědčí také počet soutěžících, jichž bylo letos o polovinu více než v loňském roce.“
 
KOMPLETNÍ PŘEHLED OCENĚNÝCH PROJEKTŮ
Villa Charles, Praha 6 – 1. místo v kategorii Rezidenční projektyRezidenční projekty:
1. místo Villa Charles, Praha 6, DBD Group
2. místo DOCK Rezidence, Praha 8, Crestyl
3. místo Rezidence 3D, Praha 4, Trigema
 
 
 
 
Obchodní centra:
Forum Nová Karolina, Ostrava – 1. místo v kategorii Obchodní centra1. místo Forum Nová Karolina, Ostrava, New Karolina Shopping Center Development
2. místo Futurum Hradec Králové, Hradec Králové, TK development
3. místo neuděleno
 
 
Nová administrativní centra:
City Green Court – 1. místo v kategorii Nová administrativní centra1. místo City Green Court, Praha 4, Skanska Property Czech Republic
2. místo IQ Ostrava Office Park, Ostrava, CTP
3. místo Futurama Business Park – 2. etapa, Praha 8, Erste Group Immorent ČR/Proxima IMMORENT
 
 
 
 
Rekonstruované kanceláře:
QUBIX 4 Praha – 1. místo v kategorii Rekonstruované kanceláře1. místo QUBIX 4 PRAHA, Praha 4, S+B Gruppe ag
2. místo Pařížská 26, Praha 1, FIM Group
3. místo Havlíčkova Plaza, Praha 1, FIM Group
 
 
 
 
 
Hotely:
Clarion Congress Hotel České Budějovice – 1. místo v kategorii Hotely1. místo Clarion Congress Hotel České Budějovice, Vigano (člen CPI Group)
2. místo Clarion Congress Hotel Ústí nad Labem, Hraničář (člen CPI Group)
3. místo fabrika hotel, Humpolec, MHA
 
Zvláštní cena poroty:
obec Lipno nad Vltavou
 
Cena Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN) – Award for Excellence:
Ing. Jan Světlík
 
Cena čtenářů mediálních partnerů:
KOTI Hájek – Cena čtenářůKOTI Hájek z kategorie Rezidenční projekty, Praha 4
Developer: YIT Stavo
 
S oznámením výsledků soutěže byl zároveň vyhlášen další, v pořadí již 15. ročník. V průběhu roku 2013 se do něj mohou hlásit projekty, které byly dokončeny mezi 1. lednem 2012 a létem 2013.
tisková zpráva