Soutěže

Začíná mezinárodní soutěž International VELUX Award 2014

Soutěž International VELUX Award  (IVA) je určena studentům architektury, je pořádána každé dva roky, a to již od roku 2004. Hlavním tématem je Světlo pro budoucnost (Light of Tomorrow). Soutěž klade důraz na inovativní myšlení a neotřelé náměty.
IVA nabízí studentům z celého světa možnost poznávat a zkoumat denní světlo v architektuře v tom nejširším slova smyslu a zároveň konfrontovat práci v celosvětovém kontextu. A jedná se o aktuální téma. Jen v roce 2012 vybírala porota vítěze z 983 soutěžních návrhů z 59 zemí.
Pro účast v soutěži se studenti musí zaregistrovat, přičemž registrace probíhá na stránkách iva.velux.com až do 3. března 2014. Projekty musí být odevzdány do 2. května 2014. Soutěž oslavuje a propaguje vynikající dokončené studijní projekty v jakémkoli měřítku od malých komponentů až po větší urbanistické kontexty či abstraktní koncepty a experimenty. Soutěžící si rozdělí peněžitou odměnu v celkové výši 30 000 eur.
Pokyny k soutěži a podrobné informace o registraci a účasti najdete na adrese http://iva.velux.com a na Facebooku
 
Je možné podat soutěžní návrhy řešící například následující otázky:
● Koncepty se zaměřením na sílu slunce jako přirozeného zdroje světla a energie;
● Přínos denního světla k vysoké vizuální kvalitě a kvalitnímu vnitřnímu prostředí;
● Příležitosti a úskalí, které představuje denní světlo při renovaci stávajících budov a městských staveb; jak používat denní světlo k přeměně domova, pracoviště a veřejného prostoru na zdravější a udržitelnější prostředí;
● Jak architektura a denní světlo může podněcovat interakci mezi prostorem a lidmi;
● Denní světlo ve vztahu k lidskému zdraví a pohodě;
● Abstraktní koncepty, jako jsou denní světlo a hmota, jas a tma, sluneční a měsíční svit, den vs. noc, uvnitř vs. venku apod.
 
Soutěž není omezena na výrobky společnosti VELUX. Všichni studenti nebo studentské týmy musí mít podporu a svolení k účasti od vyučujícího na škole architektury. Po slavnostním vyhlášení vítězů v říjnu 2014 budou všechny projekty vystaveny na stránkách iva.velux.com.

tisková zpráva, wd