Soutěže, Zděné konstrukce

Zlatá cena pro HELUZ v soutěži Stavební výrobek – technologie roku

Nosný roletový a žaluziový překlad, jehož výrobcem je HELUZ cihlářský průmysl, v. o. s., získal Zlatou cenu České stavební akademie v soutěži Stavební výrobek – technologie roku 2010. Prestižní ocenění bylo uděleno především díky jedinečnému řešení.
Jde o kompletní výrobek se zabudovanou tepelnou izolací, snadnou montáží a možností osadit venkovní stínicí systém až po úplném dokončení stavby kdykoli během jejího užívání. Nosný roletový a žaluziový překlad HELUZ je ucelený keramobetonový výrobek se schránkou pro osazení venkovních rolet a žaluzií. Jeho velkou výhodou je snadná montáž, kdy se překlad pouze osadí na zdivo, aniž by bylo potřeba jej pracně skládat z několika komponentů. Uvnitř samotného produktu je umístěna tepelná izolace z polystyrenu. Překlad je nosný a lze ho přímo zatížit stropní konstrukcí. Pohledové strany jsou opatřeny cihelným obkladem a tvoří tak vhodný podklad pro omítku. K upevnění držáků hřídele rolet nebo nosiče žaluzií slouží profilová lišta. Do jednoho překladu lze namontovat i dvě rolety, např. pro okno a balkónové dveře, vodicí lišty rolet lze navíc zapustit do ostění a tím významně zvýšit zabezpečení objektu proti násilnému vniknutí.
Výrobek lze použít jak v jednovrstvém zdivu, tak i ve stavbách se zateplením. Předsazení překladu přes venkovní líc obvodového zdiva je až o 150 mm. Nosný roletový a žaluziový překlad HELUZ se vyrábí v šířkách 365, 380, 400, 440 a 490 mm (dle šířek zdiva cihelného systému) a v délce od 1250 do 4250 mm. Výška je 238 mm a respektuje tak modulovou výšku zdění 250 mm.
Přehled výsledků ZDE.
tisková zpráva
 
Cenu za společnost HELUZ cihlářský průmysl přebral Lukáš Cvach, specialista na velké projekční organizace ČR