Soutěže

Zlínská radnice vyhlásila soutěž na obnovu parku za divadlem

Zlínská radnice vyhlásila architektonicko-krajinářskou soutěž na obnovu parku za divadlem v centru krajského města. Termín pro odevzdání návrhů je 10. května, sdělil ČTK v tiskové zprávě mluvčí radnice Zdeněk Dvořák.

„Současný vzhled parku je velmi neutěšený, avšak podobné to bylo i před proměnou parku Komenského. Park za divadlem má díky svým návaznostem na všechny scény našeho divadla velký potenciál,“ uvedl primátor Jiří Korec (ANO). Očekává, že po revitalizaci budou místo využívat nejen divadlo a jeho návštěvníci, ale i další lidé k odpočinku i zábavě.

Cílem soutěže není jen obnova parku, ale i okolí divadla. Důraz je kladen na zachování zeleně. „Území chceme proměnit tak, aby v něm bylo možné pořádat i kulturně společenské akce, třeba představení pod širým nebem. Proto bude jeho část upravena tak, aby zde bylo možné umístit zpevněné pódium s hledištěm, využitelné například při příležitosti festivalu Setkání Stretnutie,“ uvedl vedoucí oddělení prostorového plánování magistrátu Ivo Tuček.

Ředitel Městského divadla Zlín a městský zastupitel Petr Michálek by ocenil zvelebení vstupu do malých scén, tedy Dílny a Studia Z, které jsou stále navštěvovanější.

Náklady na proměnu parku se odhadují v řádech miliónů korun, další peníze může stát proměna Divadelní ulice. „Samotná realizace by mohla začít nejdříve v příštím roce,“ uvedl Dvořák.

Radnice nedávno vybrala vítěze architektonicko-urbanistické soutěže na revitalizaci náměstí Míru. Vítěznou práci i ostatní návrhy mohou lidé ode dneška do 14. dubna vidět ve zlínském zámku. Do soutěže přišlo 24 návrhů, zvítězil návrh brněnského ateliéru P. P. Architects.

V první fázi se počítá zejména s vybudováním podzemního parkoviště, novými povrchy, mobiliářem a vytvořením menší kolonády, na níž bude také pódium či místo pro venkovní expozice. V druhé etapě se zvažuje i částečné zastavění prostoru. Obnova náměstí by mohla začít v roce 2022, první etapa by měla trvat asi rok. Projekt si vyžádá stovky miliónů korun.

„Tím, že máme vítězný návrh, můžeme zahájit již konkrétní jednání o možnostech spolufinancování první etapy rekonstrukce náměstí ze soukromých zdrojů,“ uvedl Korec. Soukromí investoři by se měli podílet na stavbě podzemního parkoviště.

zpráva ČTK