Aktuality

Ve Zbirohu vzniklo cvičiště hašení ohně v uzavřených prostorách

Výcvik hasičů při zásazích zejména u požárů v uzavřených prostorách umožní nové výcvikové středisko Hasičského záchranného sboru ČR (HZS) ve Zbirohu. V objektech sestavených z ocelových kontejnerů s vnitřním vybavením si budou hasiči zkoušet zásahy v reálném prostředí při plném ohni.
Podobné, ale menší sestavy z takzvaných flashover kontejnerů, jsou ještě v Brně a Prostějově a v Brně, řekla mluvčí HZS Ivana Svitáková.
„Pořád se musí nacvičovat, zkoušejí se nové ochranné prostředky, nová technika, pozoruje se požár, aby se dalo předvídat riziko, když se mění například barva plamene, aby hasiči dokázali odhadnout, co hoří," dodala. Velmi důležitá je také psychika, tedy aby hasiči věděli, jak na ně působí vstup do hořícího uzavřeného prostoru. Potřebují provést rychlý průzkum, musí se umět orientovat v kouři a tmě, např. aby našli lidi a vynesli tlakové láhve.
Na oplocené ploše zhruba 100×50 metrů je obytný objekt složený zhruba z deseti běžných ocelových kontejnerů, který simuluje tři druhy vnitřních prostorů včetně schodů, dveří, nábytku a hořlavých věcí bytů. Kontejnery mají vrata a okna kvůli vizuální kontrole hasičů. Na trenažéru je obsluha, která obsluhuje hořáky na plyn, z nichž šlehají plameny.
„Podle toho, co bude chtít instruktor nacvičit, tak se tam bude dávat vybavení, například plynové bomby, elektrické spotřebiče, hořlavé umělé materiály, koberce," uvedla Svitáková. Součástí trenažéru je také simulovaná uzavřená podzemní garáž. Dále se venku cvičí zásah na cisternu, plynovod a vodíkové hospodářství v polootevřené místnosti.
Do konce roku se vyškolí instruktoři a lektoři trenažéru. Ostré výcviky začnou příští rok.
"Postupně se tam vystřídají všichni hasiči z celého Česka. Vyzkouší si to opravdu všichni, bez ohledu na to, zda jsou vycvičeni na nehody anebo jsou to letečtí záchranáři, aby se minimalizovala rizika při těchto zásazích," řekla Svitáková.
Hasiči v Česku zasahují ročně u téměř 6000 požárů domů, rodinných domů a uzavřených objektů. Jde zhruba o třetinu všech ohňů, které tvoří necelou pětinu ze všech zásahů profesionálních hasičů.
Loni zemřelo při požárech 131 lidí, z toho 68 v domácnostech. Ve srovnání s předchozím rokem je to o šest více. Rostou také počty zranění doma; loni jich bylo 551, meziročně o více než stovku více. Nejčastější příčinou je nedbalost. Lidé se podle mluvčí nestarají o elektrické spotřebiče, požáry také často vznikají po manipulaci s otevřeným ohněm, velmi častá příčina je také kouření. Každé zrychlení zásahu může počet mrtvých i zraněných snížit.
Ve Zbirohu už má HZS národní humanitární základnu a muzeum.
zpráva ČTK