Věda a výzkum

Aplikace Dvě Prahy – srovnání historických a současných leteckých snímků města

Nová webová mapová aplikace Dvě Prahy nabízí intuitivní posouzení vývoje Prahy za posledních 60 let prostřednictvím leteckých snímků z roku 1953 a 2013. Vývojáři z Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) vyvinuli aplikaci, která porovnává stejná místa ve dvou mapách současně.
 

„Aplikace umožňuje intuitivní nacházení míst, která prošla dramatičtějšími změnami. Lidé mají například možnost porovnat, jak vypadaly tradiční průmyslové čtvrti (Smíchov, Vysočany) nebo území, na kterých dnes leží rozsáhlá pražská sídliště, mezi něž patří Jižní město nebo třeba Bohnice,“ říká Jiří Čtyroký, ředitel Sekce prostorových informací IPR.
Do budoucna se rovněž počítá s rozšířením nabídky map. Každý si tak bude moci porovnat například územní plán z 50. let minulého století a územní plán, který platí dnes. „Vpodstatě bude každý moci porovnat jakékoli dvě mapy, které jsou dostupné na Geoportálu, například cenovou nebo hlukovou mapu“ dodává Čtyroký.
Aplikaci Dvě Prahy naleznete na www.dveprahy.cz, webové stránky Geoportálu hl. m. Prahy najdete na www.geoportalpraha.cz.
Mapová aplikace Dvě Prahy již byla rozšířena o císařské otisky stabilního katastru z roku 1842 a o letecké snímky z let 1938, 1953, 1975, 1988–89 a 2013.
Převzato z www.stavbaweb.cz