Věda a výzkum

Čeští programátoři a slovenští architekti vynalezli unikátní metodu analýzy dopadu nové městské zástavby na život obyvatel

Již přes rok pracují slovenští architekti Igor Hianik a Nikola Winková se skupinou českých programátorů 3dsense na realizaci Interaktivní laboratoře urbanismu – ILU, díky níž bude možno zobrazit jakýkoliv architektonický návrh městské zástavby ve virtuální realitě. Projekt je unikátní a v konečné podobě nemá v mezinárodním měřítku obdoby. Využívá přitom metody, kterou používají pouze urbanisté na Technické univerzitě v Mnichově, ve Výmaru a na Massachusetts Institute of Technology v americkém Bostonu.

Česko-slovenská technologie umožní nahlédnout na urbanistické plány v kontextu reálných podmínek výstavby. Tím má například potenciál napomoci v rozhodovacích procesech o nové městské zástavbě na magistrátech a radnicích českých a slovenských měst. Nová metoda poslouží také jako inovativní vzdělávací pomůcka při výuce na vysokých školách. Pro odborníky z oboru architektury bude technologie dostupná od letošního března.

Ve studiu 3dsense vznikl speciální software, které dovoluje vytvořit abstrahovaný model jakékoliv konkrétní situace. Je možné na něm přímo otestovat dopad daného developerského projektu na kompozici města a jeho panorama nebo funkčnost nové zástavby na život obyvatel. Ověřit tak půjde několik urbanistických parametrů, například výška, hustota a rozložení budov v závislosti například na proudění světla nebo větrnosti.

Rychlá a přesná detekce objektů, posuzování vzájemných hmotně-prostorových vztahůFyzický model vytváří virtuální model a umožňuje simultánní práci v rozšířené realitě

Igor Hianik z organizace IN ARCHITEKTI, s. r. o., k tomu říká: „Při tvorbě této inovativní myšlenky jsme vycházeli z předpokladu, že je potřeba povzbudit kreativitu a kompoziční myšlení studentů architektury, ale i architektů samotných. To není možné bez fyzického kontaktu s reálným modelem. Pomocí přesně navržené technologie virtuální reality, kterou pro nás zrealizovali 3dsense, jsme v ní schopni zhmotnit vytvořený urbanistický koncept a konfrontovat navrhované rozmístění budov s reálným dopadem na skutečnou funkčnost nové zástavby.“

„Interaktivní laboratoř urbanismu funguje především na technologii Kinect, pomocí které získáváme reálně nastavené parametry do konkrétního projektu. Na rozdíl od již existujících projektů jsme software napsali v prostředí UNITY, které je mnohem atraktivnější pro mezinárodní spolupráci v oblasti vědy a techniky. Prvotním cílem bylo vytvořit interaktivní studijní pomůcku pro studenty architektury, projekt má však daleko širší potenciál,“ říká Jan Hrdlička ze skupiny 3dsense. „Plánování městské zástavby je dnes velkým tématem nejen v Praze a Bratislavě, ale také v jiných městech. Velmi často jsme svědky případů, kde jsou nejrůznější developerské projekty podrobovány kritice právě z důvodu jejich budoucího dopadu na okolí. Interaktivní laboratoř urbanismu dokáže dopředu určit, jakým způsobem nový projekt ovlivní celkový ráz dané části obce. Může se tak stát neocenitelnou pomůckou při rozhodovacích procesech na úřadech zodpovědných za územní plánování,“ dodává Jan Hrdlička z 3dsense.

Jednoduchá a konstruktivní diskuse nad fyzickým modelem – konfrontace mezi účastníkyHledání vizuálně správných poloh dominant, posuzování panoramatických vztahů

„V další fázi vývoje ILU chystáme doplnit software o výpočty z urbanistické ekonomie a začít pracovat na analýze proudění vzduchu v urbanistické struktuře jako na jednom z možných způsobů ochlazování měst. Do budoucna plánujeme propojení s informačním systémem GIS, který umožní projekci reálných socio-ekonomických dat přímo do navrženého architektonického modelu. To znamená, že bude možné dopředu otestovat vliv nové zástavby na dopravu, životní prostředí, vytíženost městské hromadné dopravy, počet rezidentů a jejich kvalitu života nebo například také kupní sílu v daném místě,“ doplňuje Nikola Winková z IN ARCHITEKTI, s. r. o.

Zařízení je v České republice k dispozici u firmy 3dsense v Praze a u organizace IN ARCHITEKTI na Slovensku. Jeden prototyp byl také vytvořen pro neziskovou organizaci Mladí urbanisti, n. o., a to za finanční účasti Nadace Tatra banky, 3dsense a IN ARCHITEKTI, s. r. o. Ta využívá ILU pro osvětu a neformální vzdělávání v oblasti urbanistické kompozice a tvorby. „V současné době jsme v kontaktu s vysokými školami, ale plánujeme oslovit také architektonická studia a konzultace nabízet úřadům státní správy. Kdokoliv, kdo by měl zájem zhodnotit svůj urbanistický projekt v ILU, nás může od letošního března kontaktovat,“ říká Igor Hianik.

Ilustrační video si můžete prohlédnout ZDE.

tisková zpráva