Věda a výzkum

ČVUT chystá požární zkoušku dvoupodlažní budovy

Pracovníci Českého vysokého učení technické v Praze dokončují tříleté přípravy na unikátní požární zkoušku, která proběhne 15. září v areálu PAVUS, a. s., ve Veselí n. Lužnicí. Zkouška ověří chování konstrukce administrativní budovy vystavené požáru velkého rozsahu.
Tematicky se navazuje na osm velkých požárních zkoušek, které byly uskutečněny na skutečných budovách z oceli, betonu a dřeva v Cardingtonu ve Velké Británii a na modelu podlaží administrativní budova v Mokrsku v roce 2008. Zkouška, která se uskuteční 15. září od 12.30, poskytne podklady o rozvoji teplot a chování nosné konstrukce i obvodových plášťů během zahřívání i při chladnutí po požáru. Jde o unikátní akci, která se pořádá ve světě nejvýše jednou ročně a na kterou se sjedou odborníci z celého světa.
„Evropské požární návrhové normy, které umožňují dobře předpovědět chování jednotlivých konstrukčních prvků za zvýšených teplot, vycházejí z výsledků experimentů v laboratorních podmínkách,“ říká prof. František Wald z katedry ocelových a dřevěných konstrukcí Stavební fakulty ČVUT v Praze. „Ukazuje se však, že to není dostačující. Poučením byl kolaps budov světového obchodního centra v New Yorku 11. září 2001, kde se některé budovy zasažené částmi dvojčat, např. WTC7, nechovaly tak spolehlivě, jak se při jejich návrhu předpokládalo. Pro zajištění vysoké požární odolnosti staveb a pro spolehlivější ekonomické řešení stavebních konstrukcí jsou k dispozici teoretické podklady a návrhové modely, jejich ověření zkouškami na skutečných objektech je nenahraditelné,“ dodává profesor Wald.
Cílem projektu je vývoj nové požárně spolehlivé ocelobetonové budovy. Řešení je zaměřeno na typický přípoj ocelobetonového, částečně obetonovaného nosníku na sloup z dutého průřezu, který je vyplněn betonem. Řešení umožní vývoj nových spolehlivějších přípojů a návrh ocelobetonové konstrukce na zvýšené teploty při požáru, který bude uvažovat jak chování prvků konstrukce, tak jejich přípojů. V projektu je experimentálně, numericky a analytický řešeno chování komponent, samostatných přípojů a části konstrukce. Při testu bude ověřeno chování se zaměřením na přestup tepla do nechráněných a částečně chráněných přípojů.
Budou se zkoušet dvě podlaží části moderní administrativní budovy 10,4×13,4 m o výšce 9 m. Detailní popis testovacího objektu najdete na stránkách projektu.
Partnery projektu jsou České vysoké učení technické v Praze, DESMO, a. s., Luleå University of Technology, Tata Steel Europe, The University of Manchester, The University of Sheffield a Universidade de Coimbra. Na experimentu spolupracují MV-GŘ HZS ČR, PAVUS, a. s., TÚPO, ÚTAM AV ČR, v. v. i., a FBI TU Ostrava. Na výstavbě experimentálního objektu se podíleli ARCHaPLAN, s. r. o., ArcelorMittal Construction CZ, s. r. o., Hilti ČR, spol. s r. o., Kovové profily, spol. s r. o., Metrostav, a. s., Morávek CZ, s. r. o., Promat, s. r. o., HARSCO Infrastructure CZ, s. r. o., ROCKWOOL, a. s., a SKÁLA & VÍT, s. r. o.
tisková zpráva, mi
 
Řez testovacím objektemPůdorys testovacího objektuTestovací objekt