Věda a výzkum

Fakulta architektury ČVUT otevírá nový studijní program Krajinářská architektura

Akreditační komise MŠMT ČR udělila v dubnu 2015 Fakultě architektury ČVUT v Praze (FA ČVUT) akreditaci pro nový studijní program Krajinářská architektura. Přihlášky ke studiu je možné podávat do 15. června 2015.

Fakulta architektury ČVUT otevírá nový studijní program Krajinářská architekturaNový tříletý bakalářský studijní program bude od října 2015 připravovat studenty pro oblast komplexní péče o krajinu, s důrazem na propojení s architekturou, urbanismem a výtvarným uměním. Studium v programu Krajinářská architektura bude dvoustupňové vysokoškolské studium (bakalářské, magisterské), uspořádané do sériového řetězce dvou samostatných studijních programů. Akreditace magisterského studijního programu Krajinářská architektura je plánována v roce 2018. Do budoucna se připravuje doktorský program.

Architektura a krajinářská architektura představují dva obory, které se v 21. století přibližují více než kdykoliv v minulosti, a spolupráce mezi nimi je nezbytným předpokladem úspěšných projektů. Světové školy architektury dnes běžně nabízejí interdisciplinární vzdělání, paralelní kurzy architektury a krajinářské architektury nebo integrované kurzy environmentálního urbanismu.

V rámci mezioborového studia budou některé přírodovědné předměty vyučovány na České zemědělské univerzitě v Praze, předměty z oblasti architektury, techniky, společenských věd a umění na Fakultě architektury ČVUT v Praze. „Skladba studijních předmětů umožní absolventům nového oboru Krajinářská architektura orientovat se v aktivitách spojených s širokou škálou stavebních činností. Předností je důraz na praktické znalosti a technickou vybavenost,“ vysvětluje Ing. Vladimír Sitta, vedoucí ústavu krajinářské architektury FA ČVUT.

Krajinářský architekt, absolvent FA ČVUT v Praze, bude široce vzdělaným profesionálem, který se uplatní ve svobodném povolání, v projektových týmech, státní správě nebo na manažerských pozicích. Díky znalostem architektury a urbanismu bude hrát důležitou roli v plánovacích procesech v oblasti ochrany a tvorby prostředí.

Zájemci o studium jsou zváni na Den otevřených dveří, který se na Fakultě architektury ČVUT (Thákurova 9, Praha 6) koná v sobotu 13. června 2015. Elektronickou přihlášku ke studiu lze podávat do 15. 6. 2015, písemnou přihlášku do 19. 6. 2015. Přijímací zkoušky do nového studijního programu se konají 29.–30. 6. 2015.

Aktuálně platná pravidla pro přijímací řízení lze nalézt zde, více informací o novém oboru pak zde.

tisková zpráva FA ČVUT