Věda a výzkum

V Liberci vzniknou dvě výzkumná centra za 1,5 miliardy Kč

Nákladem 1,5 miliardy korun vzniknou v Liberci dvě špičková výzkumná centra. Technická univerzita v Liberci (TUL) zahájila letos stavbu Centra pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace. Výstavbu Centra rozvoje strojírenského výzkumu Liberec připravuje Výzkumný ústav textilních strojů (VÚTS). Obě by měla stát v příštím roce, uváděna do provozu budou do roku 2013.
Centrum VÚTS by se mělo začít stavět do konce roku v průmyslové zóně Sever. „V příštím roce bude dokončena stavba, v roce 2012 ji chceme vybavit technologií a od ledna 2013 spustíme zkušební provoz,“ řekl novinářům ředitel VÚTS Miroslav Václavík. TUL už staví jednu část projektu, jde o sedmipodlažní dům s laboratořemi. Celý projekt by měl být hotov také zhruba v roce 2013.
Obě centra budou úzce spolupracovat, což by mělo zvýšit prestiž regionu a posílit jeho potenciál ve vědě a výzkumu. „Každopádně si nebudeme nijak konkurovat, oba subjekty jsou zaměřeny na něco jiného. Hlavním úkolem univerzity je provádět kromě výuky také špičkový výzkum. Důležité je, aby se do něj zapojovali i studenti, a my tak vychovávali nové schopné vědecké pracovníky,“ řekl rektor TUL Zdeněk Kůs.
Podstatnou část činnosti centra VÚTS bude tvořit aplikovaný výzkum a experimentální vývoj včetně zhotovení, testování a dodání prototypů pro uživatele z průmyslu. Vzniknou také nová pracovní místa. Centrum TUL zaměstná v roce 2013 zhruba 100 lidí a centrum VÚTS vytvoří asi 40 míst. Centra byla financována za pomocí dotací 800 miliónů a 750 miliónů korun z unijního Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace.
zpráva ČTK