Veletrhy a výstavy

Architecture Week Praha 2011

Ve dnech od 10. do 23. 10. 2011 se bude v Praze konat již pátý ročník mezinárodního festivalu architektury a urbanismu Architecture Week 2011. Stejně jako v předchozích letech budou mít návštěvníci příležitost se v rámci připravovaných akcí (výstav, přednášek, seminářů, konferencí nebo filmových projekcí) seznámit s architekturou, urbanismem a teorií i praxí architektury jak domácí, tak zahraniční.
Jedním z nejzajímavějších projektů je projekt s názvem Architektura a urbanismus Visegrádské čtyřky, který se organizátoři, Czech Architecture Week a Správa Pražského hradu, rozhodli realizovat také vzhledem k letošnímu předsednictví České republiky ve V4. Již umístění tohoto projektu do překrásných prostor renesančního Letohrádku královny Anny (Belveder) na Pražském hradě předznamenává, o jak výjimečný projekt se bude jednat. Projekt je rozdělen na čtyři výstavy: VISEGRAD 4 CAPITALS 2011, VISEGRAD 4 URBAN PLANNING 2011, VISEGRAD 4 ARCHITECTURE 2011 a VISEGRAD 4 YOUNG ARCHITECTURE 2011. Na nich se představí architektura metropolí zemí V4 (Praha, Bratislava, Varšava a Budapešť) a dalších 18 architektonicky zajímavých měst (například Brna, Hradce Králové, Kutné Hory, Moravské Ostravy a Přívozu, Plzně, Zlína, Gdyně, Wroclawi, Katovic, Szegédu, Pécsu, Trenčína, Žiliny, Košic a Prešova) urbanismus, architektura a vysoké školy vyučující architekturu. Výstava VISEGRAD 4 YOUNG ARCHITECTURE 2011 bude umístěna v Národní technické knihovně, kde bude mít velmi blízko právě ke studentům architektury, kterým je určena především. Jejím úkolem je poskytnout studentům možnost srovnání úrovně výuky architektury na vybraných vysokých školách v Polsku, Maďarsku, Čechách a na Slovensku.
Jedním z nejnáročnějších projektů letošního ročníku je výstava Arch Cities – univerzální město, která bude umístěna rovněž v letohrádku Belveder, v prvním patře a představí architekturu metropolí celého světa – od Evropy a Asie přes Afriku, Austrálii a severní a jižní Ameriku. Této jedinečné výstavy, organizované v úzké spolupráci s kulturními instituty, velvyslanectvími a organizacemi architektů jednotlivých zemí, se zúčastní formou prezentace modelu a filmové projekce, více než třicet států. Návštěvník zde bude mít jedinečnou příležitost seznámit se s architekturou a porovnat vlivy, které působí na architekturu a její tvůrce v různých částech světa. Půjde tak jistě o největší mezinárodní přehlídku architektury v Praze i v České republice.
V Národní technické knihovně bude umístěn rovněž letošní ročník výstavy Arch Works 2011, která každoročně sdružuje multimediální expozice českých a slovenských architektů. Také se zde představí výstava Petrohradská architektura.
Do festivalu se opět zapojí jednotlivé kulturní instituty a centra, která pro festival připravují, kromě prezentace na výstavě Arch Cities, některé další akce – výstavy, přednášky, debaty, workshopy a semináře. Tradičně nejsilnější bude účast ze Slovenska a letos i z Polska. Partnerem festivalu je hlavní město Praha ve spolupráci s Útvarem rozvoje hlavního města Prahy.
Ředitel festivalu Ing. Petr Ivanov prohlásil: „Praha, srdce Evropy, bude čtrnáct dní bít jen pro architekturu. Pátý ročník festivalu bude po všech stránkách ten nejatraktivnější a nejprestižnější z dosud pořádaných akcí, zúčastní se jej významné osobnosti architektury, politiky a kulturního života. Velice si vážíme podpory, jež se nám dostalo ze strany primátora a Magistrátu hlavního města Prahy a která potvrzuje, že festival Architecture Week je pro Prahu významným kulturním přínosem.“
Program festivalu Architecture Week bude po uzávěrce umístěn na stránkách festivalu www.architectureweek.cz.
tisková zpráva