Veletrhy a výstavy

Architecture Week Praha 2013

Ve dnech od 23. 9. do 20. 10. 2013 probíhá ve výstavních prostorách Jiřského kláštera na Pražském hradě již sedmý ročník mezinárodního festivalu architektury Architecture Week Praha 2013. Hlavním tématem letošního ročníku je architektonické dědictví a současná architektura.
 
V rámci výstav, pořádaných v průběhu festivalu, se představí architektura téměř třiceti českých, polských a slovenských měst, dále moderní a historická architektura čtyřiceti zemí, obrazem festival ukáže všechny památky, zapsané na seznam světového dědictví UNESCO (745 památek ze 157 zemí světa). V rámci festivalu budou probíhat také přednášky českých a zahraničních architektů v Národní technické knihovně, vernisáže výstav, konference, dny architektury vybraných zemí, dny měst, procházky za architekturou a další akce.
Součástí festivalu se stal nový celorepublikový výtvarný projekt Hravý architekt. Jeho cílem je přiblížit dětem z 3. a 4. tříd základních škol adekvátní a přístupnou formou historickou architekturu a památky jejich města, naučit je, co je architektonické dědictví a proč je důležité se o ně zajímat, chránit je a pečovat o ně. Úkolem dětí bylo výtvarně ztvárnit vybrané architektonické památky z jejich města. Nejlepší práce jsou představeny v samostatné expozici na výstavě v Jiřském klášteře Pražského hradu. Za odměnu stráví třídy, které se projektu zúčastnily, den na Pražském hradě, kde pro ně bude připraven zajímavý program.
 
Odborná konference Ochrana hmotného kulturního dědictví v rámci Evropské unie
V rámci festivalu Architecture Week Praha 2013 se bude dne 3. 10. 2013 od 14.00 hodin konat v Brožíkově síni Staroměstské radnice odborná konference na téma Ochrana hmotného kulturního dědictví v rámci Evropské unie. Konference se zúčastní prof. Michael Turner, zástupce světové organizace UNESCO, přednášet dále budou Antonio Natali, ředitel florentské Galerie Uffizi, Nikita Yavein (Studio 44) architekt ze Svazu architektů Ruska, Frédéric Didier, hlavní architekt historických památek (Správa zámku a města Versailles) a další.
 
Další informace najdete na  www.architectureweek.cz.
tisková zpráva