Veletrhy a výstavy

Architektura

Jak bude vypadat ambasáda České republiky v Addis Abebě podle vítězného projektu ve studentské soutěži Inspireli Awards, si můžete prohlédnout na výstavě Architektura v pražské Invalidovně od 9. srpna do 1. září 2019. Je tu mj. vystavena pětadvacítku projektů postoupivších do finále. Tuto speciální soutěžní kategorii vypsalo Ministerstvo zahraničních věcí ČR ve spolupráci s Fakultou stavební ČVUT, katedrou architektury Vyhlašovatelem Inspireli Awards je Inspireli, mezinárodní on-line platforma pro architekty, spoluorganizátorem je ČVUT, záštitu soutěži poskytla řada významných organizací z celého světa. Na soutěži se podílí také společnost LEGO, jež věnuje výherci unikátní model jeho návrhu.

Spolu s tím se na výstavě představuje i výběr bakalářských a diplomových prací studentů Fakulty stavební ČVUT v programu Architektura a stavitelství v tomto akademickém roce. Návštěvníci tak mají unikátní možnost seznámit se s vnímáním architektury v podání studentů – budoucích architektů.

„Soutěže Inspireli Awards ve speciální kategorii Návrh ambasády ČR v Addis Abebě se zúčastnilo 474 studentů ze 38 zemí s 281 projekty. Jde přitom o studenty 12 národností, ze tří světadílů, 17 univerzit. Dvacet pět finalistů vybrala mezinárodní porota složená z architektů z celého světa a zástupců vyhlašovatele soutěže,“ říká jeden ze zakladatelů soutěže Ing. Karel Smejkal z Fakulty stavební ČVUT. Vítěz bude oznámen na slavnostním ceremoniálu 10. října na Fakultě stavební ČVUT a podle jeho návrhu by ambasáda měla skutečně vzniknout. Z České republiky se do finále dostalo devět prací. Pět z nich pochází z Fakulty stavební ČVUT.

Soutěž Inspireli Awards založil v roce 2015 designér prof. Bořek Šípek spolu s Ing. Karlem Smejkalem z Fakulty stavební ČVUT. Práce hodnotí odborníci z řad světově uznávaných architektů jako anonymní, čímž je zajištěna objektivita soutěže.

Více informací naleznete na www.inspireliawards.com.

tisková zpráva, wd