Veletrhy a výstavy

Baumit ve světě moderního umění

V prostorách Veletržního paláce Národní galerie Praha se otevírá od 13. listopadu 2018 tradiční prestižní výstava Cena Jindřicha Chalupeckého 2018. Potrvá až do 6. ledna 2019. Mezi pěti letošními nominovanými umělci na nejvýznamnější české ocenění pro vizuální umělce je také Lukáš Hoffman, student Akademie výtvarných umění v Praze, který ve své prostorové instalaci v rámci výstavy využil pro své umělecké ztvárnění prostoru příslušenství od společnosti Baumit, konkrétně ochrannou fasádní síť.

Umělecké pozice a přístupy jednotlivých finalistů letošního již 29. ročníku nejprestižnějšího tuzemského ocenění za mimořádně výraznou tvorbu v oboru výtvarného umění pro autory do 35 let se od sebe výrazně liší. Naproti tomu je však spojuje intenzivní zaujetí dnešními mezilidskými vztahy, tvorba kolektivního vědomí a působení na návštěvníka výstavy nejen rozumově, ale také emocionálně.

Společnost Jindřicha Chalupeckého, která zmíněnou výstavu realizuje, se každoročně snaží formát výstavy přizpůsobovat specifikám a potřebám aktuálních finalistů. Letošní výstava tak má daleko od statické prezentace ukončených prací, je programově intenzivnější o živé akce od performance v rámci vystavených děl umělců až po různé doprovodné programy.

Lukáš Hofmann, jako jeden z nominovaných na nejvyšší ocenění výstavy, se vyjadřuje zejména prostřednictvím smyslných prostorových instalací a živých akcí. Ne jinak tomu je i v případě Ceny Jindřicha Chalupeckého, kdy ve svém díle vedle experimentálně zpracovaného skla umělecky ohraničuje prostor pomocí zavěšené pružné membrány, pro niž vhodně využil ochrannou fasádní síť poskytnutou společností Baumit. Prostorovou instalaci navíc doplňuje trojdimenzionální video v brýlích pro virtuální realitu, které návštěvníka výstavy teleportuje do určitého meziprostoru a bezčasí.

Umělecká instalace Lukáše HofmannaUmělecká instalace Lukáše Hofmanna

Slavnostní vyhlášení laureáta 29. ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého 2018 a držitele Divácké ceny Českých center proběhne 17. prosince 2018 v divadelním sále Studia Hrdinů ve Veletržním paláci. Laureáta vybere mezinárodní porota složená z představitelek a představitelů prestižních mezinárodních uměleckých institucí. 

Výstava Cena Jindřicha Chalupeckého se uskutečňuje za finanční podpory Ministerstva kultury, Magistrátu hlavního města Prahy, městské části Praha 7 a J&T Banky.

tisková zpráva