Veletrhy a výstavy

Centrum Norbertov bude přibližovat pražskou moderní architekturu

Výstava fotografií Jana Rothmayera, syna známého meziválečného architekta Otto Rothmayera, zahájí provoz Studijního a dokumentačního centra Norbertov. Nachází se nedaleko slavné Müllerovy vily ve Starých Střešovicích. 

Jeho hlavním posláním má být právě v návaznosti na dvě nedaleké významné vily propagovat moderní pražskou meziválečnou a poválečnou architekturu, bytovou kulturu, užité umění a životní styl, představované v obou objektech rozdílným způsobem.

Zatímco Müllerova vila patří především svými interiéry a osobou architekta Adolfa Loose ke zlatému fondu evropské moderní architektury, Rothmayerova vila, mnohem skromnější v architektonickém výrazu, tolik známá není.

Centrum Norbertov se otevírá 24. 10., výstava Jan Rothmayer – Fotografie bude přístupná od 27. října. Jedním z hlavních důvodů zřízení centra bylo uložení a prezentace rozsáhlé pozůstalosti rodiny Rothmayerových. Pozůstalost v roce 2007 prodal společně s rodinnou vilou nacházející se v ulici U Páté baterie v Břevnově Jan Rothmayer městu Praze. Podmínkou prodeje byl závazek zpřístupnit vilu veřejnosti jako připomínku Janových rodičů – architekta Otto Rothmayera a textilní výtvarnice Boženy Rothmayerové. Praha spravuje i Müllerovu vilu.

V přízemí centra je výstavní prostor, v němž se budou představovat témata a osobnosti spjaté s oběma vilami. Součástí centra je depozitář sloužící pro uložení předmětů z obou vil, které nebyly vystaveny, archiv s dokumentací rekonstrukce obou staveb, výsledky výzkumu díla Adolfa Loose v českých zemích a odborná knihovna. V patře je badatelna s možností studia archiválií a odborné literatury.

Výstava mapuje část fotografické pozůstalosti Rothmayerových, konkrétně snímků pořízených Janem Rothmayerem mezi lety 1956 a 1960. Vybrané fotografie přibližují osobnost příležitostného fotografa, který se vlivem Josefa Sudka nechal očarovat krásami přírody i obyčejných věcí. Vznik fotografií byl důsledkem jejich společných výletů do okolí Prahy a do středních a severních Čech.

zpráva ČTK