Veletrhy a výstavy

Centrum stavitelského dědictví Plasy má novou výstavu o statice

Stálá expozice Statika hrou je přístupná v Centru stavitelského dědictví Národního technického muzea (NTM) v areálu kláštera v Plasích na Plzeňsku. Nudných pouček, fyzikálních vzorců a matematických výpočtů se ale návštěvníci rozhodně bát nemusí, řekl ČTK ředitel NTM Karel Ksandr. Expozice je interaktivní a lidé se v ní dozvědí, jak to že dům stojí a nespadne, a sami si vyzkoušejí stavět.

„Expozice je zcela ojedinělá, nejen z evropského, ale i světového hlediska, protože je to stálá expozice statiky. Není to o vzorečkách, není to o výpočtech, jde skutečně o to představit jednoduchou formou fyzikální principy, na kterých je statika založena. Spoustu věcí si budou moci návštěvníci vyzkoušet,“ řekl ředitel. Expozice vznikla ve spolupráci s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

Zájemci se podle Ksandra dozvědí, co to znamená, když je stavební prvek tlačený, tažený nebo prohýbaný. Nejen děti si mohou z molitanových cihel postavit dům, různé překlady nebo funkční klenbu. Mohou také vyzkoušet postavit krov. I když stavební slohy se během staletí měnily, statika je založená na fyzice, jejíž principy jsou stále stejné, poznamenal Ksandr.

Expozice nabídne několik modelů i artefaktů z různých staveb, ukáže, jak se měnily druhy konstrukcí. „Například 19. století přišlo s železnými a následně s ocelovými konstrukcemi, to především známe z různých mostních konstrukcí,“ řekl Ksandr. Připomněl například loňskou výměnu mostu přes přehradu Hracholusky na Plzeňsku. Původní historické ložisko z mostu je v expozici k vidění. Před vstupem poutá pozornost červeně natřená část příhradové konstrukce bývalého stožáru vysokého napětí ze Škody Plzeň z dvacátých až třicátých let 20. století. Expozice ukazuje také různé konstrukce krovů – od barokních až třeba po kovový krov Svatovítské katedrály z 19. století.

Centrum stavitelského dědictví otevřelo NTM v Plasích v roce 2016, s návštěvností je Ksandr spokojen. „Mám z toho velikou radost, návštěvnost je vysoká, za loňský rok tady bylo přes 16 000 návštěvníků,“ řekl. Statika hrou je podle něj v centru šestou expozicí. Sedmou bude asi za dva roky v bývalé sodovkárně expozice gotických středověkých strojů, jako byl například jeřáb, beranidlo a podobně.

zpráva ČTK