Veletrhy a výstavy

Cheb si letos připomene 700. výročí nejstaršího dochovaného krovu v Česku

Cheb chce letos připomenout 700 let od vzniku nejstaršího dochovaného krovu v České republice. Krov je nad presbytářem františkánského kláštera a je datován rokem 1319. Město chce výročí využít k prezentaci nejen samotného krovu, ale celého souboru historických krovů, kterými se město pyšní, řekla ČTK vedoucí oddělení kultury a cestovního ruchu chebské radnice Marcela Brabačová.

„Bude jednak výstava ke krovu samotnému. V září bychom také rádi udělali workshop Altán, při němž budeme stavět nový altán na městském opevnění. Veřejnost bude moci vidět, jak se v minulosti takové stavby připravovaly, jak se pracovalo, jak se stavba počítala. Celé to bude komentovat stavební historik a budou k tomu i pracovní listy pro školy,“ uvedla Brabačová.

V květnu až září by v Chebu měla být také výstava historických krovů zapůjčených z Technické univerzity v Mnichově. Na podzim pak chce Cheb pozvat odborníky na mezinárodní konferenci na téma historických krovů.

V Chebu se díky shodě několika okolností dochovaly desítky historických krovů z doby od 14. do 20. století. Rozsahem je to komplex výjimečný v celé Evropě. Většina domů je přitom v majetku města, které je tak může snadněji ukázat i veřejnosti.

Odborné prohlídky krovů pořádá na objednání chebské infocentrum a od poloviny roku 2017 se jich zúčastnilo 1500 zájemců, ačkoli jsou prohlídky maximálně pro 15členné skupiny.

zpráva ČTK

Více o chebských krovech zde.