Veletrhy a výstavy

ČKAIT na Stavebním veletrhu Brno 2019

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) je oficiálním spolupořadatelem Stavebního veletrhu Brno, který se uskuteční od 27. února do 2. března 2019 v areálu Výstaviště Brno. Podílí se na přípravách koncepce veletržních a výstavních akcí, na doprovodném programu a oceňování nejlepších exponátů.

V rámci doprovodného programu veletrhu pořádá ČKAIT tyto akce:
• 26. 2. 2019 – Ouvertura Stavebního veletrhu Brno 2019,
• 27. 2. 2019 – Kulatý stůl na téma Hospodaření vodou, strategickou surovinou,
• 27. 2. až 2. 3. 2019 – Stavební poradenské centrum.

Po celou dobu konání veletrhu budou vybraní nezávislí odborníci poskytovat bezplatně informace návštěvníkům veletrhu ve Stavebním poradenském centru (stánek číslo 136 v pavilonu P). Tradičním posláním poradenského centra jsou konzultace s nezávislými odborníky, návštěvníci veletrhu mohou probrat právní či technický problém spojený s přípravou stavby, jejím prováděním, se stavebními úpravami stávajících staveb či s provozem staveb. Návštěvníci veletrhu si v poradenském centru mohou také zakoupit odbornou stavební literaturu z produkce vydavatelství ČKAIT a dalších vydavatelů.

Novinkou Stavebního poradenského centra pro letošní rok jsou krátké odborné přednášky, konané vždy dvě přednášky denně, které zazní dopoledne i odpoledne. Každý veletržní den má téma jiné:
• 27. 2. – Hospodaření vodou (Ing. Zuzana Vyoralová, Ph.D.),
• 28. 2. – Požární ochrana budov (Ing. Marie Rusinová, Ph.D.),
• 1. 3. – Bezbariérové užívání staveb (Ing. Renata Zdařilová, Ph.D.),
• 2. 3. – Zdravé bydlení (Ing. Zuzana Mathauserová a RNDr. Kateřina Klánová, CSc.).

Tradiční slavnostní Ouvertura se uskuteční v předvečer zahájení Stavebního veletrhu 26. 2. 2019 od 19 h v novobarokní aule Rektorátu VUT v Brně (Antonínská 548/1). Tématem letošní Ouvertury je Jak bydlet chytře? V průběhu večera zazní dvě přednášky, a to RNDr. Tomáše Hudečka, Ph.D., z VŠB-TU Ostrava na téma Urbanistická struktura chytrého města a prof. Ing. Josefa Chybíka, CSc., z VUT v Brně společně s Ing. arch. Ondřejem Chybíkem, MAS ETH, na téma Pozice energeticky úsporných domů v systému chytrých – inteligentních budov. Večerem bude provázet prof. Ing. Alois Materna, CSc., MBA, 1. místopředseda ČKAIT.

Kulatý stůl – Hospodaření vodou, strategickou surovinou ČKAIT pořádá dne 27. 2. 2019 v pavilonu P, sál P1 od 10 do 12 h. Program a diskusi bude moderovat Ing. Adam Vokurka, Ph.D. Akce je zaměřena na koncové uživatele, především majitele rodinných domů, ale i jiných forem bydlení. Přednášky budou věnovány problematice zásobování vodou, využití srážkových vod, odpadním vodám, jejich čištění a možnostem získat podporu Státního fondu životního prostředí. Zástupci společností ASIO a LIKO-S zde pak budou prezentovat zařízení, která umožňují hospodárné využití vody.

S odbornými přednáškami vystoupí:
Ing. Jan Ručka, Ph.D. – Problematika zásobování vodou, využití srážkových vod;
Ing. Petr Hluštík, Ph.D., VUT v Brně – Čištění odpadních vod a jejich využití;
Ing. Karel Plotěný, ASIO – Malé čistírny odpadních vod, zařízení pro jímání a vsakování srážkové vody;
Ing. Petr Valdman, SFŽP – Aktuální podpora SFŽP – Hospodaření nejen se srážkovou vodou;
Ing. Rostislav Dvořák, LIKO-S – Zelené střechy, zelené fasády, kořenové čistírny.

Účast na semináři je zdarma. Další informace najdete zde.

tisková zpráva, wd