Veletrhy a výstavy

Co přinesl veletrh DOMOTEX 2013

Ve dnech 12.–15. ledna 2013 se na výstavišti v Hannoveru uskutečnil DOMOTEX 2013 – pravděpodobně největší světový veletrh koberců a podlahových krytin. Účastí vystavovatelů i návštěvníků svou pozici potvrdil. Na veletrh přišlo 40 000 návštěvníků z více než 80 zemí, představilo se 1350 podniků z 60 zemí.
Vystavovaly nové produkty – koberce, podlahové krytiny, elastické podlahové krytiny, parkety a laminátové podlahy, techniku pokládky a údržby i aplikační techniku. Více než 60 % návštěvníků přijelo do Německa ze zahraničí – polovina z nich z Evropy, 21 % z Asie a 11 % z Ameriky. Přes 90 % návštěvníků se bezprostředně účastní rozhodování o nákupech ve svých podnicích.
Hlavním tématem Flooring Deluxe byly letos celoplošné koberce, parkety a laminátové podlahy segmentu premium – především svěží moderní design. U celoplošných koberců jsou morední geometrické vzory, pruhy, pozornost je zaměřena také na klasické tkané koberce. Experimenty s dřevěným vzhledem s vybledlými letorosty jsou hlavním trendem u laminátových podlah. Největší poptávka je nadále po vzhledu dřeva z jehličnatých a listnatých stromů. Na postupu jsou parketové podlahy s ručně hoblovanou, kartáčovanou nebo hrubou pilovanou strukturou. Vedle oblíbených teplých hnědých tónů jsou žádané také pestřejší barvy.
Trendem v oblasti ručně vyráběných koberců jsou výrazné barvy a neobvyklé designy. Také se ukázalo, že významnou úlohu bude v budoucnosti hrát vzhled fototisku. Tyto motivy se objevily na všech třech kobercích, které se dostaly do finále Carpet Design Awards v kategorii „Nejlepší inovace“.
Poprvé byly na zvláštní ploše v hale č. 7 společně prezentovány všechny aktivity pro řemeslníky. Zde mohli testovat stroje a nástroje nebo si vyslechnout referáty renomovaných přednášejících.
Veletrh DOMOTEX je zastoupen také v hospodářsky silně se rozvíjejících regionech světa a podnikům z branže koberců a podlahových krytin otevírá dveře k těmto novým trhům. 26.–28. března 2013 se uskuteční v Šanghaji DOMOTEX asia/CHINAFLOOR, DOMOTEX Russia otevře své brány 25.–27. září 2013 v Moskvě a 7.–10. listopadu 2013 bude dějištěm veletrhu DOMOTEX Middle East turecký Istanbul.
tisková zpráva, wd