Veletrhy a výstavy

Den architektury otevře veřejnosti o víkendu unikátní stavby po celé republice

Krása opuštěných průmyslových areálů, honosných čtvrtí, unikátních staveb a výjimečných interiérů napříč staletími. Historické vily, nečekané výhledy a mimořádné budovy se otevřou o tomto víkendu 1. a 2. října v rámci festivalu Den architektury na 63 místech po České republice. Kroky Dne architektury povedou například do pražského vysočanského areálu Pragovka, skláren v Josefově Dole, na sídliště v Brně-Lesná, za současnou architekturou do Slavonic či do Frýdlantu nebo do historických vil v Prachaticích a Hořicích.

Šestý ročník festivalu upozorňuje na architektonické skvosty, stavby honosné i prosté, obdivované i zatracované, ohrožené i zářící novotou, opuštěné i probouzející se k životu či celé unikátní čtvrti a komplexy budov. Oblíbená akce, která každoročně přiláká tisíce návštěvníků, letos opět nabízí zdarma přes 150 akcí: komentované procházky po unikátních místech, exkurze, přednášky a prezentace, workshopy pro rodiny s dětmi, happeningy i cyklojízdy. Festival pořádá spolek Kruh v úzké spolupráci s místními experty a iniciativami, na festivalu vystoupí i zajímavé osobnosti jako je populární architekt a herec David Vávra nebo Vladimír 518. Podrobné informace k programu jsou k dispozici na www.denarchitektury.cz.

V Praze doplní festival přehlídka filmů o architektuře a urbanismu Film a architektura, kde osobně některé filmy vybral a uvede dvě série večerů i známý propagátor architektury Adam Gebrian. Závěr oslav vyvrcholí 6. října přednáškou renomované architektky Liesbeth van der Pol, která vede ateliér Dok Architecten a působila jako nizozemská královská architektka.

tisková zpráva