Veletrhy a výstavy

EXPO REAL nepřekonal návštěvnost minulých let

Ve dnech 4.–6. 10. 2010 proběhl 13. ročník mezinárodního realitního veletrhu EXPO REAL v Mnichově. Na 64 000 m2 rozložených do 6 hal byla nálada vystavovatelů i návštěvníků překvapivě velmi pozitivní.
Graf návštěvnosti veletrhu Expo Real v porovnání s konkurencí
Čeští i slovenští manažeři developerských a investorských firem se setkali na stáncích Prahy, Brna, Ostravy, Středočeského kraje, Moravskoslezského kraje, Regionu Ústí, Jižních Čech a slovenských měst Košice a Zvolen. Hlavními letošními tématy vystavovatelů byly zejména revitalizace lokalit a trvale udržitelný rozvoj výstavby. Ač je Praha stále protěžovaná jako evropská metropole, která má co nabídnout, její prezentace dlouhodobých plánů a rozvojových strategií nebyla na tak vysoké úrovni, jak by si zasloužily připravované projekty. Se stejným problémem se potýkaly i prezentace ostatních českých stánků. Jedinou výjimkou byl stánek města Ostravy.
Podle sdělení organizátora počet návštěvníků i vystavovatelů nepřekonal návštěvnost minulého ročníku. Přes 1600 společností představilo své produkty a služby. Mezi nejvíce navštěvované patřily stánky Německa, Velké Británie, Rakouska, Nizozemska, Švýcarska, Francie, Polska, Ruska, USA a Lucemburska. Například představitelé Polska ukázali projekty na Evropský fotbalový šampionát v roce 2012, rozvoj hotelových sítí, shopping center a sportovních možností v polských městech. Taktéž Barcelona lákala investory na připravených 7 mil. m2 komerčních prostor k nové výstavbě.
Přestože nálada byla pozitivní, dlouhodobější vývoj trhu naznačí až návštěvnost veletrhu MIPIM 2011.
tisková zpráva