Veletrhy a výstavy

Festival Industry Open otevře veřejnosti průmyslové areály na Plzeňsku

Komentované prohlídky, exkurze do výroby, jízdy historických vozidel i parní vlak, hornický skanzen a také bohatý doprovodný program pro celou rodinu. To vše nabídne premiérový ročník festivalu Industry Open, který se koná o víkendu 14.–16. června na několika místech v Plzni a Plzeňském kraji. V řadě případů se návštěvníci podívají i na místa, kam se běžně nedostanou. V rámci festivalu se vůbec poprvé otevře prohlídková trasa bývalého kaolinového dolu v Nevřeni.

K programu festivalu se v roce 160. výročí vzniku Škodových závodů dnem otevřených dveří připojí jeden z jejich následovníků – plzeňská Škoda Transportation. Zájemci se budou moci po pěti letech podívat do míst, kde se vyrábí špičková vozidla pro ekologickou a čistou dopravu. K vidění budou například jednopodlažní elektrické vlaky, lokomotivy nebo moderní tramvaje. Návštěvníci budou mít také unikátní příležitost projet se po škodováckém areálu vlakem s parní lokomotivou. Připraven bude bohatý doprovodný program pro celou rodinu.

Na Karlově budou moci zájemci nahlédnout také do zázemí Výzkumného a zkušebního ústavu Plzeň, který se v oblasti výzkumu a testování materiálů řadí k evropské špičce. Exkurze do výroby kuchyňských modulů do letadel airbus chystá firma Safran Cabin CZ.

Chystá se bohatý program v celém regionu. Na komentované prohlídky výroby keramických dlaždic Rako se mohou zájemci vydat do chlumčanského závodu společnosti Lasselsberger. Zapojí se do něj například Hornický skanzen a štola Prokop ve Stříbře nebo Centrum stavitelského dědictví Národního technického muzea Plasy. Vůbec poprvé se o festivalovém víkendu budou moci návštěvníci oficiálně podívat do bývalého kaolinového dolu v Nevřeni. Ten bude poté zpřístupněn pravidelně.

Oslavami svého 120. výročí se k festivalu Industry Open připojí také Plzeňské městské dopravní podniky. Hlavní část oslav je plánovaná na sobotu 15. června, kdy bude připraven celodenní program ve vozovně tramvají na Slovanech a novém depu na Karlově. Nebudou chybět ani jízdy historickými vozy.

Speciální festivalové prohlídky chystá také Plzeňský Prazdroj. Účastníky prohlídek seznámí s historií pivovarských budov a rozvojem celého areálu. Podívají se i na místa, kam obvykle mají přístup pouze zaměstnanci a běžným turistům zůstávají skryta, a to včetně logistického centra, odkud putuje pivo do celého světa. Kulturním programem i komentovanými prohlídkami v rámci akce Den Bohemia Sektu se připojí i přední český výrobce šumivých vín ze Starého Plzence.

Zájemci si budou moci za zvýhodněnou cenu prohlédnout také jednotlivé Loosovy interiéry, jejichž původní majitelé patřili k významným prvorepublikovým průmyslníkům. Zvýhodněné vstupné a doprovodný program nabídne také Techmania Science Center. Komentovanou prohlídkou areálu připraví i DEPO2015. Zájemci budou moci absolvovat architektonickou procházku po Doudlevcích, která je provede po historii i současnosti místních průmyslových objektů.

Na řadě míst je program připraven zdarma. Na komentované prohlídky je nutné si vzhledem k omezené kapacitě předem zakoupit vstupenky, jejichž předprodej bude zahájen 20. května.

Většina vstupenek se bude prodávat prostřednictvím Plzeňské vstupenky a v Turistickém informačním centru na náměstí Republiky vedle plzeňské radnice. Rezervace vstupenek na festivalové prohlídky pivovaru bude možná pouze prostřednictvím návštěvnického webu Plzeňského Prazdroje www.prazdrojvisit.cz.

Veškeré informace k programu je možné najít na webových stránkách www.industryopen.cz

tisková zpráva