Konference, semináře, Veletrhy a výstavy

Festival Open House Praha ukáže šetrné budovy i prázdné domy města

Pátý festival Open House Praha, který umožňuje zájemcům o architekturu nahlédnout do míst, kam se běžně nedostanou, připravil nově dvě tematické sekce. Jedna představí ekologicky šetrné domy a druhá budovy v majetku Prahy včetně těch, které nemají využití. Zájemci se mohou do osmi desítek objektů přijít podívat 18. a 19. května.

Z budov patřících městu, pro něž Praha nemá využití, mohou lidé navštívit Desfourský palác na Florenci, který pouze příležitostně zpřístupňují některé kulturní akce. Uvnitř paláce se skrývají výtvarně i řemeslně cenné interiéry. Stejně jako on je památkově chráněný i renesanční Dům pážat pánů z Martinic na Hradčanech. Jméno má z doby vlády Rudolfa II., který zde ubytovával pážata. Na jeho přestavbě se podílel slavný barokní architekt Carlo Lurago. Posledními jeho obyvateli byli městští úředníci, kteří jej v roce 2008 opustili a od té doby je prázdný.

Více než deset let také zeje prázdnotou blok historicky cenných domů nedaleko Staroměstského náměstí, kterým se říká radniční domy. V domech U Zlatého rohu a U Minuty se v roce 2017 otevřelo Pražské kreativní centrum a nová politická reprezentace pražského magistrátu slibuje, že oživí i zbývající prostory.

Specifickým objektem ve správě města je Velký strahovský stadion, který také dnes nemá využití. Stavba s kapacitou 250 000 míst byla otevřena už v roce 1926 pro všesokolské slety, po rozpuštění Sokola komunisty se na stadionu od roku 1955 konaly spartakiády. Poslední byla v roce 1985, obnovený XII. Všesokolský slet se za účasti prezidenta Václava Havla konal v roce 1994, další slety se už ale konaly na vedlejším Rošického stadionu či jinde.

Obrovská stavba od pádu komunismu neměla využití a chátrala, ochozy se dostaly do havarijního stavu a na začátku 21. století se objevovaly tendence stadion zbourat, které ale byly opuštěny. Na ploše stadionu vzniklo sedm fotbalových hřišť. V roce 2014 se vyřešily složité majetkové vztahy a stadion připadl městu, které nyní chce zpracovat územní studii na využití celého areálu.

Z ekologicky šetrných budov mohou lidé navštívit objekty Amazon Court, Filadelfie, Mezifakultní centrum environmentálních věd II, Palác Křižík II, Quadrio nebo novou budovu Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd. Festival Open House Praha v uplynulých čtyřech letech zpřístupnil 195 budov, které navštívilo 185 000 lidí.

Podrobnosti najdete na www.openhousepraha.cz.

zpráva ČTK

Festival Open House Praha ukáže šetrné budovy i prázdné domy města