Veletrhy a výstavy

Festival reSITE bude hledat cesty ke zlepšení veřejného prostoru

Lidé jako nejcennější kapitál každého města budou hlavním tématem letošního festivalu reSITE. Od 19. do 23. června se na něm sejdou architekti, ekonomové, politici a investoři, program bude z velké části přístupný i veřejnosti.
Akce oživí několik míst v metropoli, festivalový pavilon vyroste například na Karlově náměstí, diskutovat se bude také v Centru současného umění DOX. Připraveny jsou i výstavy, taneční představení, filmové projekce nebo cyklojízdy.
„Festival se koná v době, kdy se hlavní město intenzivně zabývá strategií rozvoje a územním plánováním a nabízí jedinečné příklady a zkušenosti ze zahraničí, které by měly být právě pro další plánování na území hlavního města cennou inspirací,“ uvedl programový ředitel festivalu Osamu Okamura.
Hlavní událostí bude mezinárodní konference zaměřená na výměnu zkušeností zahraničních a domácích odborníků na téma Metropole v centru: Nekonečné zdroje. Konference se zúčastní například hlavní urbanista plánování New Yorku Alexandros E. Washburn nebo ředitel oddělení newyorských městských parků Adrian Benepe. Workshop povede britský konstruktér, umělec a filosof Cecil Balmond.
Od pátku do neděle nabídne festival program pro veřejnost. „Mezi exkluzivní momenty programu pro veřejnost patří účast španělského architekta Ginése Garrida, který proměnil dálnici v Madridu na obrovský veřejný park, nebo vystoupení Marii Aiolové z futuristického newyorského ateliéru Terreform One, která představí provokující vize přemisťování měst a pěstování domů ze stromů,“ uvedla programová koordinátorka Milota Sidorová.
Své publikum by si měly najít i mezinárodní snídaně designérů, organizované jako talk show s vybranými účastníky konference. Připraveny jsou i tematické cyklotúry po zajímavé pražské architektuře nebo urbanistický workshop pro děti a rodiče s Nadací Proměny.
Mezinárodní festival spojený s odbornou konferencí se koná podruhé. Se svými 60 mezinárodními účastníky, čtyřmi stovkami hostů a tisíci návštěvníky na veřejných akcích patří k největším svého druhu ve střední a východní Evropě.
Více informací najdou zájemci na webu.
zpráva ČTK