Veletrhy a výstavy

FOR ARCH 2011 – závěrečná zpráva

Důraz kladený na úsporu energií ve stavebnictví bude hrát v následujících několika letech důležitou roli. 22. ročník mezinárodního veletrhu nízkoenergetického stavění FOR ARCH, který se uskutečnil 21.–25. září 2011, nabídl jedinečnou možnost prezentovat novinky a trendy tohoto progresivního oboru stavebnictví.
Hlavní téma veletrhu – nízkoenergetické stavění – vzešlo z diskuse při uzavření dohody Evropského parlamentu a Rady pro energetickou náročnost budov a podepsané Směrnice o energetické náročnosti budov. Směrnice má za úkol dosažení stavu, aby do roku 2020 byly realizovány pouze budovy, jejichž potřeba energie se blíží nule.
Letošního veletrhu se zúčastnilo 769 vystavovatelů z 15 států na čisté výstavní ploše 17 076 m². Na veletrh přišlo 78 645 návštěvníků.
„Za velký úspěch považujeme zpětnou vazbu od vystavovatelů a návštěvníků veletrhu, kteří si zaměření celého projektu velmi pochvalovali. I pro další pokračování FOR ARCHU bude hlavní téma nízkoenergetické stavění,“ řekl hlavní manažer Martin František Přívětivý.
Zaměření veletrhu determinovalo odborný doprovodný program. Odborná i široká veřejnost mohla navštívit speciální přednáškový blok Centra pasivního domu s názvy „Pasivní domy – proč a jak“ a „Jak se žije v pasivním domě“. První den veletrhu se představili také zástupci Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) a Ministerstva pro místní rozvoj s pilotním programem na podporu výstavby nájemních bytů dle nedávno schválené Koncepce bydlení ČR do 2020. „Pilotní program bude spuštěn již tento rok a Fond má na jeho realizaci připraveno prvních 120 milionů korun,“ uvedl JUDr. Jan Wagner, náměstek ředitele SFRB.
Společnost ABF a ČKAIT připravily odborný workshop s názvem: Bezbariérové užívání staveb ve vztahu k právním předpisům a technickým normám. Další zajímavou konferencí byl projekt s názvem Dřevěné stavění. Zabývala se zejména efektivním stavěním, snižováním ekologického zatížení budov atd.
Soutěžní přehlídka řemesel SUSO, která letos slaví již 15 let trvání, měla letos opět své finále v rámci veletrhu FOR ARCH. Finálový den moderoval patron této soutěže Jan Antonín Duchoslav. Tato soutěž slouží k popularizaci a medializaci stavebních oborů, ke zvýšení zájmu veřejnosti i budoucích studentů o stavební učební obory, na straně druhé se snaží zainteresovat podnikatelskou sféru a společně se školami vybudovat po celé ČR základnu kvalifikovaných řemeslníků. Generálním partnerem je společnost Wienerberger, cihlářský průmysl, a. s. Generální partner oboru Obkladač: SIKO KOUPELNY, a. s., hlavní partneři: Xella CZ, s. r. o., Schiedel, a. s., LB Cemix, s. r. o, KB Blok systém, s. r. o., a Würth, spol. s r. o. Partnery celé akce jsou: STANLEY, DeWALT, D. Z. P. Praha, s. r. o.
Velmi zajímavým programem se prezentovalo sdružení Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR. Odborná konference Doprava v Praze v rámci doprovodného programu veletrhu FOR ARCH 2011, se uskutečnila pod osobní záštitou 1. náměstka primátora Ing. Karla Březiny. Organizátorem konference byla SPS a SD ve spolupráci s ABF. K diskusi byla témata: Zásadní výzvy a současnost pražské dopravy, Dopravní infrastruktura v Praze a územní plán, Pražská doprava dnes a zítra.
 
GRAND PRIX 2011
Do soutěže GRAND PRIX 2011 o nejpřínosnější výrobek či technologii veletrhu FOR ARCH 2011 bylo letos přihlášeno 22 exponátů. Jedná se o tradiční soutěž o nejlepší výrobek, exponát či technologii veletrhu. Přihlášené exponáty musí mít unikátní a jedinečný přínos pro stavitelství. Jednotlivé exponáty se vyrovnají svými vlastnostmi a parametry světové úrovni.
Výsledky:
ASTING CZ PASIVNÍ DOMY, s. r. o. – Stavební systém maXplus Aku
Pasivní a nízkoenergetické domy, poradenství pro pasivní domy zdarma, zateplení rodinných domů, stavební systém MEDMAX, MAXPLUS a MAXPLUS AKU. Prodej a montáž systému. Projekce a realizace individuální a katalogové projekty EUROLINE BOHEMIA.
GENETOP, s. r. o. – Malá větrná elektrárna MVE SIMETI
Společnost se zabývá prodejem a projektováním produktů společnosti SIMETI, s. r. o., která vyvíjí, vyrábí a dodává MVE SIMETI (malé větrné elektrárny). Tento produkt má obrovskou výhodu ve svých parametrech, na základě kterých je možno ho instalovat kdekoliv. MVE SIMETI dokončila vývoj v těchto výkonových řadách 5 kWp, 8 kWp, dokončuje se vývoj 2 kWP a 10 kWp. Tento typ produktu má na výstavě FOR ARCH světovou premiéru.
HELUZ cihlářský průmysl, v. o. s. – Cihelné bloky HELUZ FAMILY 50 2in1
Komplexní cihelný systém pro hrubou stavbu, tzn. cihelné bloky pro obvodové, nosné, příčkové a akustické zdivo, keramické stropy a překlady, nosné roletové a žaluziové překlady, keramické stropní panely, cihelné komíny, obkladové cihelné pásky a nepálené cihly.
Timpex, spol. s r. o. – Reg EQ – komplexní regulace teplovodního vytápění v rodinných domech
Výroba automatické regulace hoření pro krby, kamna a regulace vytápění pro RD. Výroba komponentů pro iKrb. Velkoobchod s kamnářským materiálem.
Wienerberger cihlařský průmysl, a. s. – POROTHERM 42,5 T Profi – cihla plněná minerální izolací
Kompletní cihlový systém POROTHERM; broušené cihly POROTHERM Profi; cihly plněné vatou POROTHERM T Profi; cihlové bloky pro vnější stěny, vnitřní nosné stěny a příčky včetně doplňkových formátů; akustické a superizolační cihly; POROTHERM DRYFIX.SYSTEM – technologie suchého zdění na PUR pěnu; keramické překlady a stropy; mrazuvzdorná keramická dlažba a fasádní lícové zdivo TERCA Klinker; suché maltové
a omítkové směsi POROTHERM a TERCA Klinker pro cihelné a lícové zdivo.
 
TOP EXPO o nejlepší expozici:
Haas-Fertigbau Chanovice, s. r. o., v kategorii do 40 m²; Technistone, a. s., v kategorii 40–100 m² a KB-BLOK systém, s. r. o., v kategorii nad 100 m².
 
Pro příští rok dochází k odtržení veletrhu FOR WOOD do samostatného termínu a současně ke spojení s veletrhem Střechy Praha. Vzniká tak souběh tradičních odborných veletrhů se zaměřením na využití dřeva ve stavebnictví od konstrukce až po střechu, který proběhne v termínu od 8. do 11. února 2012 v PVA EXPO PRAHA v Letňanech.
tisková zpráva