Veletrhy a výstavy

FOR ARCH 2012 přilákal 70 tisíc návštěvníků

Letošní stavební veletrh FOR ARCH se konal ve dnech 18.–22. září, hlavním tématem byly novinky a trendy z oblasti nízkoenergetického stavění. Akce přilákala téměř 70 tisíc lidí z řad odborné veřejnosti i zájemců o stavební průmysl. Souběžně s FOR ARCHEM proběhly také veletrhy FOR THERM, FOR ELEKTRO, BAZÉNY, SAUNY&SPA, FOR WASTE a FS Days.
Celkem se zúčastnilo 824 vystavovatelů, z toho 54 zahraničních z 19 států na výstavní ploše 18 325 m². Počet vystavujících firem se oproti roku 2011 zvýšil o 7 %. Nechyběl atraktivní doprovodný program. Největší zájem byl o účast na odbor konferenci Nulové budovy – šance pro společnost? a konferenci Dřevěné stavění, jež se věnovala dřevostavbám jako možné cestě k nízkoenergetickému bydlení. Lákadlem byl také cyklus přednášek, filmových projekcí a workshopů Pasivní domy – bydlení, které baví CENTRA PASIVNÍHO DOMU (partner tématu). Pozornost veřejnosti si získal workshop o rekonstrukcích „paneláků“ Co hrozí panelovým domům při neodborném zásahu? a konference o nakládání s nevyužitými průmyslovými stavbami Křižovatky architektury, jakož i konference Bazénová keramika a stavební chemie.
Areál PVA EXPO PRAHA navštívilo během pěti veletržních dní 69 357 návštěvníků. „Z reakcí vystavovatelů je patrné, že se vyplatilo orientovat veletrh nejen na projektanty, inženýry a architekty, ale především na řemeslníky a koncového zákazníka. Akce sice přilákala méně návštěvníků, avšak zvýšil se počet uzavřených obchodů v průběhu veletrhu,“ vysvětluje Martin František Přívětivý, ředitel obchodního týmu veletrhu FOR ARCH. I přes nižší bilanci návštěvnosti oproti roku 2011 si FOR ARCH stále drží pozici nejnavštěvovanější veletržní události ve stavebnictví v ČR.
 
FOR ARCH 2012FOR ARCH 2012FOR ARCH 2012
 
Ocenění GRAND PRIX za nejlepší vystavené produkty
● František Dušek – DUFA: Teplovodní kombinovaná kamna BI-FIRE mid na dřevo a pelety
Jde o jedinečný výrobek, který vyniká svými vlastnostmi i automatickým režimem. Kamna disponují samočinným zapalováním při spalování pelet, při dohoření se zapálí dřevo a přestanou hořet pelety. Vše se chová plně automaticky pro dosažení nastavené teploty vody.
● HELUZ cihlářský průmysl, v. o. s.: Sanační sada Heluz Profi
Sanační sada Heluz Profi vyniká především unikátním tříplášťovým přechodovým dílem Heluz Profi, který je vyroben z kvalitní nerezavějící oceli a je opatřen vnitřní tepelnou izolací. Sanační sada se na rozdíl o betonových komponent neprohřívá, a na povrchu komínového tělesa tak nevznikají vysoké teploty.
● REPLAST PRODUKT, spol. s r. o.: Poklop z recyklovaného PVC
Poklop má široké uplatnění pro zakrytí vpustí o nejběžnějším průměru – kryt na vodoměrné šachty, jímky na vodu, odvodňovací a vodovodní systémy. Předností tohoto výrobku z recyklátu je, oproti obdobným výrobkům z litiny, nízká hmotnost (17 kg), nižší cena a nízká pravděpodobnost odcizení zloději kovů.
● Slavona, s. r. o.: Okno PROGRESSION
Okno PROGRESSION si najde uplatnění v moderních pasivních domech. Vyhovuje jak architektonickým požadavkům na „bezrámové“ zasklení, tak splňuje nejnáročnější kriteria na okna v pasivních domech.
● TEMR – HOŘÁK, s. r. o.: BURNET 400 Linea mini
Kamnová vložka je (společně s dalšími výrobky BURNET) jedinou na trhu, která nabízí litinový teplovodní výměník pro interiérová topidla. Je koncipována primárně jako zdroj tepla pro nízkoenergetické domy.
 
Čestná uznání získaly: ACOND, a. s., za Hybridní tepelné čerpadlo ACOND GENIUS země/voda + vzduch/voda; Inwolf, s. r. o., za flexibilní zásuvkový systém Mainline; Konstruktis Delta, s. r. o., za podlahové vytápění NORIT; Lightway, s. r. o., za Lightway Blue Performance a Wienerberger cihlářský průmysl, a. s., za cihlu plněnou minerální izolací POROTHERM 30 T Profi.
 
Příští ročník proběhne v termínu od 17. do 21. září 2013 a jeho ústředním tématem budou rekonstrukce a revitalizace. Souběžně s veletrhem FOR ARCH nově proběhne i veletrh FOR WOOD – veletrh dřevostaveb a využití dřeva pro stavbu.
Další informace naleznete na www.forarch.cz.
tisková zpráva, wd