Veletrhy a výstavy

Fragnerova galerie vystaví české a slovenské projekty ze soutěže IVA

Práce mladých českých a slovenských talentů, kteří se zúčastnili mezinárodní soutěže pro budoucí architekty International VELUX Award (IVA), se představí v Galerii Jaroslava Fragnera v Praze (GJF). Na výstavě budou k vidění projekty studentů VUT, ČVUT, ARCHIP a STU i vítězné projekty. Výstava bude přístupná od 1. února do 3. března 2013.
Češi a Slováci přihlásili celkem 22 projektů, a ačkoli ani jeden z nich se neprobojoval mezi nejlepší trojici, za vidění určitě stojí. Největší zastoupení měli studenti z brněnského VUT, kteří poslali 11 soutěžních návrhů. Na dalších projektech pracovali studenti pražské ČVUT a ARCHIPU (Architectural Institut in Prague). Sedm projektů zaslali posluchači slovenských univerzit, především ti z bratislavské STU. Návštěvníci se ale mohou těšit i na vítězné práce. Studenti a ostatní příchozí tak budou mít možnost porovnat návrhy na téma Světlo pro budoucnost. Výsledky posledního ročníku soutěže byly vyhlášeny v říjnu minulého roku v portugalském Portu (viz zde).
Cílem soutěže je šířit diskusi o denním světle v architektuře a budovat vztahy s architekty budoucnosti.
tisková zpráva
Jedním z návrhů, které byly na soutěži IVA představeny, je Křižíkův dům světla v Karlíně od Viléma Hrubého z ČVUTProjekt Rezonance, paměť získal 1. místo pro své neotřelé zpracování a propracovanou práci se světlem. Autory jsou čínští studenti Univerzity ETH Zürich Bo Li a Ge Men.