Veletrhy a výstavy

Galerie Jaroslava Fragnera představí tvorbu Jana Bočana

Dne 13. prosince se slavnostní vernisáží v Galerii Jaroslava Frágnera otevře výstava věnovaná tvorbě architekta Jana Bočana.
Výstava připravená o. s. Člověk a Prostor představí tvorbu jednoho z nejvýraznějších českých architektů posledních 50 let. Tato retrospektiva, kterou připravil jeho spolupracovník a kamarád, architekt Zdeněk Rothbauer, umožní širší pohled na Bočanův velmi výrazný architektonický rukopis i na jeho pedagogickou činnost. Jan Bočan pracoval s architektem Janem Šrámkem v architektonickém ateliéru Beta v rámci Sdružení projektových ateliérů. Založení  jednotlivých ateliérů bylo tehdy pokusem o vytvoření kvalitních týmů a narušení hegemonie státních projektových ústavů. K nejbližším spolupracovníkům Jana Bočana patřili vedle zmíněného Jana Šrámka i Alena Šrámková, Zdeněk Rothbauer a Oldřich Novotný, kteří jsou také často spoluautory Bočanových prací. V devadesátých letech založil Jan Bočan vlastní architektonický ateliér Bočan & Partners.
K výstavě bude vydána výpravná česko-anglická publikace.
Profesní dráha Jana Bočana vystoupala do výšin již na samém počátku, kdy vznikla jeho nejznámější realizace budovy Československého velvyslanectví v Londýně (1965–1970), která byla o rok později oceněna prestižní britskou architektonickou cenou RIBA. V budově velvyslanectví se objevil i důležitý prvek Bočanových staveb – důraz na kvalitní umělecké provedení interiéru. Dalšími státními zakázkami bylo Československé velvyslanectví ve Stockholmu a zastupitelský úřad v Tbilisi, kde do poslední chvíle působil jako pedagog na tamější univerzitě. Výstavu rovněž doprovází ukázky autorského nábytku z budov těchto velvyslanectví.
Nejvýraznější pražskou realizací Jana Bočana je budova Hlavního nádraží s nezaměnitelným interiérem, velkým urbanistickým zásahem bylo sídliště Velká Ohrada v pátém pražském okruhu, významně se také vepsal do podoby interiéru brutalistního hotelu Intercontinental. Bočan rovněž navrhl mnoho rodinných vil, ale také neuskutečněných projektů: Národní knihovna v Praze, Mezinárodní zahradní výstava v Praze-Troji či mrakodrap v Tbilisi.
Jan Bočan se narodil 17. října 1937 v Českém Brodě. Po studiích architektury na pražském ČVUT začal pracovat ve Sdružení projektových ateliérů, kde spoluzaložil ateliér Beta, poté pracoval v Projektovém ústavu výstavby hlavního města Prahy. V roce 1999 založil projekční kancelář Bočan and partners. Již v 70. letech obdržel britskou cenou RIBA za ikonickou stavbu Československého velvyslanectví v Londýně. Důležitou součástí života Jana Bočana byla jeho pedagogická činnost na FA ČVUT v Praze od roku 1990, kde vedl desítky diplomantů. V roce 2003 byl jmenován docentem, o tři roky později profesorem. V roce 2009 dostal cenu Grand Prix Obce architektů za celoživotní dílo. Zemřel 7. prosince 2010.
Výstava bude otevřena do 27. ledna 2013 denně kromě pondělí od 11 do 19 hodin. Webové stránky Galerie Jaroslava Fragnera najdete zde.
mi podle podkladů pořadatele