Veletrhy a výstavy

Jihlavská výstava představí vídeňskou meziválečnou architekturu

Více než tři desítky velkoformátových fotografií Waltera Zedniceka prezentujících vídeňská architektonická díla z let 1919 až 1939 zahrnuje výstava, která dnes začala na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě.
Výstava s názvem Rakouská meziválečná architektura – Architektura Rudé Vídně pořádaná ve spolupráci s Rakouským kulturním fórem a Jihlavským regionálním kulturním sdružením potrvá do 10. prosince. Již předtím se prezentovala na ČVUT v Praze a také v Brně.
Výstava je určena pro studenty školy i pro veřejnost. „Během listopadu by ji měl navštívit také rakouský velvyslanec Ferdinand Trauttmansdorff, s nímž dojednáváme přednášku pro studenty na ekonomické téma," jedna z organizátorek Štěpánka dodala Kolářová.
„Fotografie architektury obytných staveb, mateřských škol, pracovních úřadů a lázní ozřejmují bohatství formálních řešení a stavebních typologií a vybízejí k novým úvahám o těchto uznávaných dílech," uvedl spolupracovník Rakouského kulturního fóra Petr Buček. Architektonická díla z let 1919 až 1939 podle něj natrvalo zformovala podobu rakouského spolkového hlavního města.
Výstava je dalším společným projektem Vysoké školy polytechnické a Jihlavského regionálního kulturního sdružení zaměřeným na vztahy mezi Čechy, Rakušany a Němci. Oba subjekty už společně zorganizovaly výstavy Češi, Němci a Rakušané v dobové karikatuře 1848–1948, Zaváté stopy o židovských spisovatelích z Moravy a výstavu o Johannu Gregoru Mendelovi. Další výstavy byly věnovány nositelce Nobelovy ceny za mír Berthě von Suttnerové a výročí narození hudebního skladatele Wolfganga Amadea Mozarta.
Bližší informace o rakouské meziválečné architektuře je možné najít na internetových stránkách www.wienerarchitektur.at.
zpráva ČTK
 
Karl-Marx-Hof, Vídeň, foto Walter Zednicek