Veletrhy a výstavy

Kdo má Zlaté medaile ze Stavebních veletrhů Brno 2012

Stavební veletrhy Brno jsou největší akcí svého druhu ve střední a  východní Evropě. Letos se konaly od 24. do 28. 4. souběžně s veletrhy MOBITEX, URBIS INVEST, URBIS TECHNOLOGIE a ENVIBRNO. Veletrhů se zúčastnilo 809 vystavovatelů z 19 zemí a prohlédlo si je na 60 000 návštěvníků z 31 zemí. Letos se neprezentoval obor stavebních strojů. Pro srovnání, loni to bylo 1123 vystavovatelů z 24 zemí a přišlo 66 326 návštěvníků ze 37 zemí.
„Stavební veletrhy Brno pomáhají rozvoji stavebnictví, i letošní ročník splnil tento účel a byl velmi úspěšný,“ řekl o letošním ročníku Ing. Václav Matyáš, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR.
Tradiční součástí veletrhů byl odborný doprovodný program. Zahajovací konference se věnovala problematice obnovy historických a církevních staveb. Z ostatních akcí můžeme jmenovat například seminář Systémy TZB pro budovy s téměř nulovou spotřebou energie, konferenci Energie v budovách a komplexech v budov, Bezbariérové užívání staveb z pohledu právních předpisů a technických norem. O nejnovějších poznatcích souvisejících s mosty se hovořilo na tradičním mezinárodním symposiu MOSTY 2012. Již tradiční praktické ukázky protipovodňových opatření probíhaly v bazénu před pavilonem Z. Letošní novinkou Centra pasivního domu byla možnost sledovat stavbu plně funkčního pasivního mobilního domu, který byl v průběhu veletrhu postaven v pavilonu V.
 
ZLATÁ MEDAILE IBF 2012
Do soutěže o nejlepší exponát se přihlásilo jedenáct firem. Oceněno bylo pět.
 
Kategorie Energeticky úsporné stavění
HELUZ Family 50 2in1 – vystavovatel a výrobce: HELUZ cihlářský průmysl, v. o. s.
Broušený cihelný blok s integrovanou tepelnou izolací HELUZ FAMILY 50 2in1 je nový typ cihel vhodný pro výstavbu energeticky efektivních budov – nízkoenergetických, pasivních a nulových domů. Cihelné bloky jsou vyplněné tepelným izolantem ve formě pěnového polystyrenu pevně fixovaného v malých vzduchových dutinách cihelného bloku. Tím se podařilo eliminovat sálavou složku tepelného toku a dosáhnout unikátních tepelněizolačních parametrů. Obvodové zdivo z cihel HELUZ FAMILY 50 2in1 dosahuje součinitele prostupu tepla U = 0,11 W/m².K. Cihelný blok tak nahradí až 36 cm izolace z polystyrenu a navíc si zdivo zachovává vynikající užitné vlastnosti jednovrstvého cihelného zdiva, jako je masivní konstrukce, tepelná akumulace, nízký difúzní odpor, pevnost, požární odolnost, vzduchotěsnost apod.
 
Kategorie Design
Celoskleněné dveře PROMAGLAS F1 – vystavovatel a výrobce: Promat, s. r. o.
Dveře PROMAGLAS F1 jsou určeny do interiéru budov v místech, kde je třeba splnit architektonické požadavky – maximální průhlednost a estetika, a požadavky na požární bezpečnost. Jedná se o designový unikát v oboru požární bezpečnosti staveb – dveře mají křídlo tvořené pouze jednou tabulí čirého protipožárního skla PROMAGLAS a nerezovým kováním zcela bez nosného rámu. Výrobek tohoto typu je již dlouho znám a používán v nepožárním provedení. Promat jej však jako první v ČR, a také v Evropě, uvedl na trh v provedení s požární odolností. Dveře jsou certifikovány pro požární odolnost EI30/EW45 DP1. Provedení dveří může být jednokřídlé nebo dvoukřídlé při zajištění velkých rozměrů – až 2436×2668 mm. Také je možné dodat dveře se samozavíračem.
 
FGH-V P2 Galeria – vystavovatel a výrobce: FAKRO CZECH, s. r. o.
Inovativní, velké střešní okno, u kterého jeho otevřená křídla tvoří balkon. Horní křídlo se plynule vyklápí až do úhlu 45 ° a dolní se otevírá dopředu do zcela svislé polohy, a vytváří tak neomezený vstup do výklenku balkonu. Boční ochranné zábradlí je integrováno do spodního křídla a vysouvá se při jeho otevírání. Při zavírání dolního křídla se balkonové zábradlí schovává do okna a není viditelné nad úrovní střešní krytiny. Je skryto pod oplechováním, čímž je chráněno před zašpiněním a působením povětrnostních vlivů. Po otevření balkonového okna je zábradlí vždy čisté a suché, což zajišťuje dlouhodobé bezproblémové používání. Toto řešení nijak nenarušuje celkovou estetiku střechy. Balkonové okno kromě přirozeného světla a možnosti větrání přináší také prostor navíc.
 
Volná kategorie
Prostup BramacTherm pro DuroVent – vystavovatel a výrobce: Bramac střešní systémy, spol. s r. o.
Jedná se o řešení prostupů nadkrokevní tepelnou izolací.
 
ZLATÁ MEDAILE SHK BRNO 2012
Do soutěže o nejlepší exponát se přihlásilo devět firem. Oceněny byly čtyři.
 
Kategorie Úspory energií
Kotel na spalování dřevěných pelet ATTACK PELLET AUTOMATIC PLUS – vystavovatel a výrobce: ATTACK, s. r. o.
Kotel na spalování dřevěných pelet ATTACK Pellet svou technologií spalování šetří životní prostředí, přičemž uživateli nabízí komfort porovnatelný se spalováním plynu. Je určen pro vytápění rodinných domů, chatek, malých provozů, dílen a podobných objektů.
 
Kategorie Energeticky úsporné stavění
ATREA – centrální systém větrání s rekuperací tepla pro bytové domy – vystavovatel a výrobce: ATREA, s. r. o.
Jedná se o ucelený stavebnicový systém, zajišťující řízenou výměnu vzduchu s rekuperací tepla v bytovém domě dle požadavku uživatelů v konkrétním bytě bez ovlivnění okolních bytů. Skládá se z centrální větrací jednotky, regulačních boxů průtoku a navazujícího systému rozvodů, kdy je možné jednotlivé části používat i samostatně pro jiné účely. Kromě zajištění vhodného mikroklima v objektu se snižují i náklady na vytápění díky zpětnému zisku tepla z odváděného vzduchu z objektu.
 
Kategorie Design
Sprchový kout Brilliant – BSKK4 – vystavovatel a výrobce: RAVAK, a. s.
Designově propracované celokovové pochromované panty, úchyty a držáky dají vyniknout minimalistickému vzhledu sprchových koutů. Čistota designu originálního madla přitahuje pozornost magickou silou. Zapuštěné panty zevnitř sprchového koutu převratným způsobem ulehčují jeho čistitelnost.
 
Automatický termokryt ACS – vystavovatel a výrobce: USSPA, s. r. o.
Automatický termokryt ACS (Automatic Cover System) pro plavecký termální bazén Swim Spa je převratnou inovací jak z pohledu praktičnosti, tak designu. Kryt funguje podobně jako střecha kabrioletu, Swim Spa je nyní možné odkrýt i zakrýt pouhým stiskem tlačítka. Automatický zvedací mechanismus ACS navíc umožňuje použití nových povrchových materiálů na termokrytu – od atraktivních textilií až po plech, lakovaný v odstínu dle přání zákazníka.
 
wd s použitím podkladů společnosti Veletrhy Brno