Veletrhy a výstavy

Liberecké muzeum připravuje výstavu k 40 letům otevření Ještědu

Severočeské muzeum v Liberci připravuje výstavu ke 40. výročí otevření horského hotelu a vysílače Ještěd. Expozice věnovaná nejznámější liberecké dominantě se uskuteční až příští rok, už dnes ale muzeum shromažďuje dokumenty i předměty, které jsou se stavbou spojené.
Už počátkem letošního roku vyhlásilo akci Věnujte kus Ještědu, která má do přípravy zapojit i širokou veřejnost. Díky tomu se už podařilo získat pro výstavu celou řadu zajímavých exponátů.
„Dostali jsme od lidí soubor původní keramiky a skla, které pro Ještěd navrhnul známý sklář a výtvarník Karel Wünsch, máme i velké polévkové mísy, půllitry nebo talíře, ale také například dobový jídelní lístek,“ řekl dnes ČTK ředitel muzea Jiří Křížek. Muzeum má podle Křížka díky darům od lidí pěknou kostru původního vybavení Ještědu, ke kterému by si jinak velmi těžko dostávalo. „Museli bychom si ho třeba půjčovat z jabloneckého muzea nebo od soukromých sběratelů,“ poznamenal.
Lidé podle Křížka nosili i věci, které z Ještědu nebyly, identifikovat původní soubor ale není těžké, protože existují původní Wünschovy návrhy. Muzeum má ale zájem i o další věci spojené s jednou z nejslavnějších staveb české architektury; dostalo už třeba originální kabinu lanovky na Ještěd, snaží se získat i některé kusy nábytku navrženého přímo pro hotel. „Já si třeba pamatuju na jukebox, který tam přehrával desky. Jeho osud by mě zajímal i proto, že máme v muzeu jednu z největších sbírek hudebních automatů včetně jukeboxů,“ řekl Křížek.
S Ještědem mají podle Křížka nejen Liberečané spojené nepatrné drobnosti i velmi cenné umělecké předměty, suvenýry nebo rodinné fotografie, které uchovávají jako památku na dávný výlet, svatební noc nebo třeba na rodinnou oslavu strávenou na Ještědu. „Na památkách z Ještědu jsou, někdy úmyslně, někdy nechtěně, zachyceny podoby a proměny hory i dobového vkusu a módy posledních čtyř desetiletí,“ poznamenal. I o ně má muzeum zájem, chce z nich vytvořit samostatnou sekci chystané výstavy. „I ten, kdo nevlastní žádný předmět spojený s Ještědem, se může zapojit tím, že nám věnuje osobní vzpomínku,“ dodal ředitel.
Horský hotel Ještěd je českou stavbou století, v roce 2006 byl prohlášen národní kulturní památkou a Liberecký kraj usiluje o jeho zapsání na seznam památek UNESCO. Hyperboloid vysoký 94 metrů unikátním způsobem slučuje funkci vysílače, hotelu a restaurace. Základní kámen stavby byl slavnostně položen v červenci 1966, v roce 1973 se otevřel pro veřejnost. Jeho autor Karel Hubáček získal za projekt v roce 1969 Perretovu cenu udělovanou Mezinárodní unií architektů. Odborníky i laiky dodnes upoutává způsob, jakým budova dotváří siluetu 1012 metrů vysoké hory. Budovu vlastní České radiokomunikace. Do oprav Ještědu už investovaly desítky miliónů korun, budova ale potřebuje kompletní rekonstrukci, jejíž náklady se odhadují na 400 miliónů korun.
zpráva ČTK