Veletrhy a výstavy

Marek Novotný: Co mě zaujalo na BAU 2019

Ve dnech 14.– 19. 1. 2019 se v německém Mnichově konal 23. mezinárodní odborný veletrh stavebních materiálů BAU. Je to největší stavební veletrh na světě, koná se jednou za dva roky a ten letošní byl opravdu velký. Podle statistik bylo přes 2200 vystavovatelů ze 45 zemí a návštěvnost 250 000 návštěvníků ze 150 zemí. No něco strašně velkého.

Rockwool, Sika, vše je u nás již prezentováno, takže se člověk cítí prakticky jako domaŽlábky do sprch a vlhkých provozůAnglický dvorek v podání ACOStřešní okno s balkónkem, což je velmi praktické

Zelené střechy, které byly též hojně zastoupeny

Do stánku s izolacemi jsem musel projít přes stánek s dveřmi a dalšími stavebními prvky. No při tomto pohledu jsem radši zůstal tam, kde mi to připadalo známé. I tak to bylo obrovské množství stánků, kde ale mnohdy dominovala stavební chemie nad vlastními izolacemi. Takže ne že by nebyly izolace přítomny, byly většinou zredukovány na zajímavosti, které má ve svém repertoáru každá výrobní firma.

Velmi se rozvíjí konstrukční prvky do izolačních systémů, a to jak do spodní stavby, tak i další. Je kladen velký důraz na konstrukční detaily a konstrukční prvky. Takže hlavní izolační materiály se také vyskytují, ale hlavní inovace, rozšíření sortimentů, je dominantně v oblasti detailů a nestandardních systémů technického řešení. Vždy něco neobvyklého, co zaujme.

Další komoditou, která byla velmi zastoupena, byly provozní střechy, zejména pak zelené, kde se objevilo několik nových dodavatelů ozelenění, resp. celých systémů. Samozřejmě nesměly chybět podložky, vpusti a vše, co s tím souvisí. Na každé kroku bylo vidět, že stavebnictví zažívá nebývalý rozvoj a krize z minulých let je zažehnána. Možná, že takovéto výstavy jsou barometrem, zda se stavebnictví rozvíjí, anebo naopak je v krizi. Ta letos patrná nebyla, takže můžeme očekávat zajímavý rok s výrazným rozvojem všeho kolem něj.

Marek Novotný