Veletrhy a výstavy

Mjölk architekti vystavují v Č. Budějovicích v Domě umění

Novou atrakcí na českobudějovickém náměstí se stal minimalistický dům, který budou obývat zajímavé osobnosti. Dřevěnou krychli s podlahovou plochou přes šest metrů čtverečních na čtyřech třímetrových hranolech tu na jeden měsíc nechali postavit Mjölk architekti. Přesně tak dlouho bude trvat jejich autorská výstava Week In Self v nedalekém Domě umění.
Mjölk architekti podle kurátora výstavy Michala Škody na sebe poprvé výrazně upozornili v roce 2010, kdy na nevyužívanou betonovou plošinu uprostřed Liberecké přehrady jako dar městu postavili saunu, ač ta byla později na příkaz povodí Labe odstraněna. Výrazným krokem se také stalo v loňském roce vítězství v prestižní mezinárodní soutěži The Warming Huts v kanadském Winnipegu. V konkurenci 40 návrhů z celého světa získali nejvyšší ocenění a spolu s dalšími třemi vybranými architekty realizovali svůj návrh Polární slepice, sloužící coby úkryt pro unavené sportovce.
Oceněné projekty si spolu s dalšími budou moci zájemci prohlédnout v galerii, kam architekti na jeden měsíc přesunou z Liberce svoji kancelář.
V plně funkčním modulu v rohu před radnicí na náměstí Přemysla Otakara II. bude po celou dobu výstavy někdo bydlet – architekt, novinář, historik či kurátor a také lidé, kteří na sociální síti vyhráli soutěž o nejlepší využití času v modulu.
Dům má lidem nabídnout novou zkušenost z obývání minimálního prostoru, nový zážitek uvnitř města. Je zprostředkovatelem nových prožitků a vjemů jak pro své obyvatele, tak pro lidi procházející kolem. „Objekt prolamuje panenství staletí konzervovaného prostoru uprostřed náměstí a usměrňuje myšlenky svých obyvatel. Je posedem v lese lidí, chatou na skále vydlážděného náměstí,“ napsali o projektu autoři.
zpráva ČTK