Veletrhy a výstavy

Negrelliho viadukt zaplní na tři dny galerie, koncerty a divadla

Oblouky Negreliho viaduktu od čtvrtka do soboty vyplní výstavy pražských galerií, koncerty, divadelní a taneční představení, dětské tvůrčí dílny, autorská čtení, přednášky i ochutnávky dobrého jídla. Záměrem pořadatelů akce, kterou nazvali Trať galerií, je začlenit jednu z nejvýznamnějších technických staveb v Česku do městského života a upozornit na její potenciál. 
 
Dnešní stav viaduktu je podle nich v rozporu se všemi kvalitami, které jeho prostory nabízí.
Trať galerií nabízí uměleckou interpretaci prostoru, dočasné otevření objektu veřejnosti a dva studentské workshopy. Jeden se zaměří na nasvětlení staveb ve veřejném prostoru, druhý bude architektonický a jeho cílem bude najít pro Negrelliho viadukt vhodný architektonicko-ekonomický model, který by nebyl postavený na standardním developerském principu.
Trati galerií se zúčastní A.M.180 gallery, Divus, Drdova gallery, Galerie Ferdinanda Baumanna, FUTURA, MeetFactory, Galerie Patricia Milano a Tranzitdisplay. Každý ze tří večerů bude v různých hudebních režiích. Sobotním programem se Trať galerií připojuje k celoměstské slavnosti Zažít město jinak pořádané sdružením Auto*Mat.
Trať galerií připravilo Centrum pro středoevropskou architekturu (CCEA). Podnětem jim bylo mimo jiné oznámení Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), jíž karlínský viadukt patří, že se chystá zahájit práce na spojení Masarykova nádraží s letištěm. Celá akce má přitom začít opravou Negrelliho viaduktu, SŽDC už postupně vypovídává stávající nájemní smlouvy.
Radnice Prahy 8 je nakloněna představě mostu zapojeného do karlínského života a zamýšlela, že si oblouky pronajme a zprostředkuje coby nebytové prostory například kavárnám, ateliérům nebo dílnám. SŽDC ale upřednostňuje verzi, kdy by oblouky zůstaly prázdné, upozorňuje architektka Yvette Vašourková z CCEA.
zpráva ČTK
 
Program Tratě galerií najdete zde, facebooková stránka akce je zde.