Veletrhy a výstavy

Olomoucký Stavotech má rekordní účast vystavovatelů

Olomoucké Výstaviště Flora zaplnili výrobci stavebního materiálu, oken, dveří či topné techniky. Do krajského města se jich sjelo na tradiční veletrh Stavotech více než 200, což je dosavadní rekord akce, která se koná už po jedenačtyřicáté.
ČTK to řekl Petr Nasadil z pořadatelské společnosti Omnis Olomouc.
Zvýšený zájem vystavovatelů přičítá dopadům světové hospodářské krize. Stavebním firmám kvůli nim ubylo v uplynulých měsících zakázek, potřebují proto více než v minulosti prezentovat svoji nabídku. „Celková prodejní plocha Stavotechu se ale nezvýšila. Z toho vyplývá, že vystavovatelé nyní preferují menší stánky," uvedl Nasadil.
Největší zastoupení na veletrhu mají firmy nabízející střešní krytiny, omítky, zdicí a izolační materiály, okna, dveře a garážová vrata. Velká část veletrhu se také věnuje vytápění. Ve stáncích tak nechybí klasické kotle, ale také tepelná čerpadla a kotle na biomasu.
Návštěvníci Svavotechu se mohou na výstavišti také seznámit s nabídkou dřevostaveb a pasivních a nízkoenergetických domů. Úsporám energií se letos věnuje také doprovodný program veletrhu, který je zaměřen na nízkoenergetické stavění či problematiku čištění a kontrol komínů.
Při příležitosti veletrhu dnes olomoucké hejtmanství vyhlásilo na výstavišti výsledky soutěže o nejlepší stavbu kraje. Ocenilo nejlepší nové stavby nebo rekonstrukce, které vznikly v letech 2009 až 2010 na území regionu. V kategorii stavby určené k bydlení získalo ocenění olomoucké EG Centrum, mezi stavbami občanské vybavenosti zvítězilo Centrum sportu a zdraví Olomouc, v dopravní oblasti přestavba prostoru před olomouckým vlakovým nádražím. Kraj dále ocenil vybudování provozního areálu firmy T.S. Bohemia v kategorii technologické stavby a oživení zámeckého areálu ve Velké Bystřici v kategorii rekonstrukce.
Letošní jarní etapa Stavotechu, kterou doprovází výstava Bazény & sauny a veletrh pro obnovu památek a historických sídel Renova, se bude konat do soboty. Stavotech každoročně navštěvuje až 7000 lidí.
zpráva ČTK