Veletrhy a výstavy

Opravený Obecní dvůr se v rámci Designbloku otevírá veřejnosti

Na dva týdny se lidem otevře zrekonstruovaný areál Obecního dvora v Praze na Starém Městě. Dlouho opuštěné budovy v blízkosti Haštalského náměstí prošly rekonstrukcí a doplnila je novostavba, na jejíž podobě se podílel španělský architekt Ricardo Boffil a český ateliér TaK Marka Tichého.

Do 8. listopadu jsou všechny budovy přístupné jako doprovodný program Designbloku. Koná se v něm několik výstav nebo mohou návštěvníci vidět dosud neobydlený byt zařízený značkovým nábytkem, designovými bytovými doplňky i uměním.

Obecní dvůr vznikl na půdorysu pozdně gotické budovy, která byla postupně rozšiřována a dostavována. Současná podoba areálu pochází z poloviny 19. století, kdy sloužil pro ustájení koní a uložení městského inventáře a mobiliáře, například hasičských stříkaček. Kromě toho v místě byla také svatohaštalská škola. Při rekonstrukci byly obnoveny a dostaveny tři historické objekty s vnitřním dvorem, novostavba bytového domu stojí v místě proluky. Autoři ho navrhli jako střídmý, symetrického tvaru, s pravidelným řádem oken. Jeho plechovou předsazenou fasádu člení organické motivy, které se uplatňují při posunech stínících partií.

Nad dvoupatrovým apartmánem zařízeným luxusním nábytkem a doplňky najdou zájemci výstavu fotografií dua BoysPlayNice. V přízemí bývalé školy se na dva týdny usídlila Hauch Gallery, na půdě se budou konat různé semináře a workshopy. Návštěvníci se mohou těšit i na lekce jógy. V areálu je výstava o pražské architektuře za posledních sto let.

V dalších částech a patrech bude pro veřejnost připraveno bistro s kavárnou, knihkupectví a prodejní pop-upy menších značek. V prostoru bistra se budou konat snídaně s designéry, diskuse s osobnostmi i pop-up večeře mimopražských restaurací.

Novostavba, byť je spíše nenápadná, neměla jako většina nových staveb v centru Prahy lehkou cestu, o územní rozhodnutí investor požádal už v roce 2009. Dům byl dokončen loni.

zpráva ČTK