Knihy, Veletrhy a výstavy

OUVERTURA 20. ročníku IBF na téma problematika požární bezpečnosti staveb

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) spolu s Veletrhy Brno, a. s., Národním památkovým ústavem a ve spolupráci s Českým svazem stavebních inženýrů a Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska ČR pořádají v předvečer zahájení 20. ročníku Stavebních veletrhů Brno dne 21. dubna 2015 v prostorách Vily Stiassni (Brno-Pisárky) tradiční, již 15. OUVERTURU, která je věnována problematice požární bezpečnosti staveb.

ČKAIT při této příležitosti představí Stavební knihu 2015 Stavby a požáry. Jako obvykle bude Stavební kniha 2015 doplněna o aktuální statistické údaje stavební výroby za rok 2014.

Stavební kniha 2015 Stavby a požáry Stavební kniha 2015 Stavby a požáry je již osmnáctá v pořadí vydávaných Stavebních knih. Předchozí publikace, vybírám namátkou – Rekonstrukce (Stavební kniha II z roku 1999), Funkcionalismus na Moravě (Stavební kniha VI z roku 2003) nebo Meziválečná průmyslová architektura (Stavební kniha VIII z roku 2005), Církevní stavby (Stavební kniha XV z roku 2012) podnětně tematicky rozšiřuje tato nová stavební kniha.

Požární bezpečnost staveb se v poslední době dostává do popředí zájmu široké veřejnosti jednak vlivem stále častějších teroristických útoků, jednak v důsledku selhávajícího lidského faktoru, nedostatečné zodpovědnosti v pracovních procesech, či přírodních katastrof a v neposlední řadě i v souvislosti se záměrným žhářstvím a válečnými operacemi.

Požáry ohrožují nejen lidské zdraví, životy zvířat, osobní a veřejný majetek, ale způsobují i ekologické škody. S ohledem na tyto skutečnosti a vzrůstající počet nesprávně vypracovaných požárně bezpečnostních řešení ČKAIT vydává v roce 2015 knihu, kde jsou uvedeny základní informace o stavbách, stavebních a navazujících konstrukcích a zařízeních z požárního hlediska.

Přínosem publikace je ucelený přehled požární problematiky s odkazem na aktuálně platné právní předpisy v oblasti požární ochrany staveb a řešení nejasných případů a sporných problémů v souladu s požadavky platných předpisů a technických norem.

Kniha je určena především pro projektanty a techniky z oboru pozemních staveb, ale i technické pracovníky, studenty středních i vysokých škol požárního a stavebního zaměření a nejširší veřejnost. V neposlední řadě z ní mohou čerpat i stavebníci z řad veřejnosti, kteří ji využijí ve svépomocné výstavbě nebo při kontrole dodavatelských stavebních firem.

Prodej publikace bude zahájen 21. 4. 2015, cena 460 Kč vč. DPH.

tisková zpráva