Veletrhy a výstavy

Pavilon na Expo 2015 chce vytvořit devět zájemců

Do soutěže na zhotovení českého pavilonu na světové výstavě Expo 2015 v Miláně se přihlásilo devět zájemců, pět jich je ze zahraničí. ČTK to řekl generální komisař české účasti na výstavě Jiří Potužník. Výběrové řízení se opakovalo, protože v září se do něj nikdo nepřihlásil. Hodnota zakázky je podle zadávacího materiálu 60 milionů korun, vítězný návrh bude komise vybírat 13. prosince.
Kancelář generálního komisaře požadovala ve výběrovém řízení komplexní řešení české účasti. Zahrnuje vytvoření a stavbu pavilonu, architektonickou koncepci, projektovou dokumentaci, získání povolení pro vytvoření pavilonu, realizaci vnitřní expozice, provoz a údržbu pavilonu. Výsledkem by měla být dočasná stavba, která se po skončení Expa demontuje.
Expozice pavilonu by měla obsahovat tematickou Laboratoř života, národní část, multimediální projekci, restauraci. Vnitřek by měl využít výsledků české vědy a být v souladu s tématem světové výstavy, kterým jsou „Potraviny pro planetu, energie pro život“.
Přípravy české účasti na výstavě jsou zpožděné. Kancelář generálního komisaře je nicméně podle dřívějšího vládního materiálu přesvědčena, že se projekt přes skluz podaří dokončit v termínu.
Rozpočet na akci by měl být v rozmezí 180 až 210 miliónů korun, z čehož 70 miliónů půjde z předchozí světové výstavy v čínské Šanghaji, na 60 miliónů ze zdrojů Ministerstva zahraničí ČR. Zbytek mají zaplatit další partneři nebo soukromý sektor. Bývalá vláda Petra Nečase s účastí na příští světové výstavě vyjádřila souhlas, podmínkou bylo poprvé zapojení soukromého sektoru do spolufinancování.

zpráva ČTK