Veletrhy a výstavy

Pozvánka na veletrh BAU 2019

Ve dnech 14. až 19. ledna 2019 se na mnichovském výstavišti pořadatele Messe München uskuteční opět po dvou letech největší stavební veletrh na světě – BAU. Na výstavišti vyrostly dva nové pavilony, C5 a C6, a tak se výstavní plocha zvětšila na neuvěřitelných 200 tis. metrů čtverečních. 2200 vystavovatelů ze 45 zemí obsadí všech osmnáct pavilonů. Bude to největší veletrh BAU od svého vzniku v roce 1964.

Asi 40 % vystavovatelů pochází ze zahraničí, což je oproti roku 2017 nárůst o šest procent. Na straně návštěvníků je pravděpodobné, že jejich počet může překonat 250 000. Portfolio veletrhu poprvé doplní nový výstavní obor Světlo/chytrá budova. Z pohledu organizátorů je začlenění Světla do veletrhu BAU logické. Spojují téma světla s tématem automatizace budov.

Na BAU 2019 očekávají pořadatelé čtvrt miliónu návštěvníků

Veletrh je určen projektantům: architektům, návrhářům interiérů, inženýrům, statikům, stavebním úřadům, energetickým poradcům, investorům, developerům, správcům nemovitostí, řemeslníkům, obchodníkům se stavebním materiálem, výzkumníkům, odborným pedagogům, studentům. Pavilony jsou jako vždy členěny podle materiálů, výrobků a témat:
Sekce A:
• Sekce kamenů, zemin, stavebních a spojovacích materiálů se tradičně prezentuje v pavilonech A1 a A2.
• Cihly a střešní konstrukce jsou umístěny jako obvykle v pavilonu A3.
• Obory dlažba/keramika jakož i přírodní/umělý kámen se opět dělí o pavilon A4.
• Výrobci podlahových krytin kompletně obsadí pavilony A5 a A6.

Sekce B a C:
• V pavilonech B1 a C1 budou fasády, hliníkové systémy a profily.
• V centru pavilonů B4 a C4 jsou umístěny dveře a okna vyrobená ze dřeva, hliníku, plastu a skla. Nabídka je doplněna zámky a kováním, stejně jako systémy ochrany před vloupáním, technologií pohonu dveří a přístupovými systémy.
• Stavební chemikálie a stavební nářadí obsadí pavilony B6 a C6. Zahrnuje to také řešení pro požární a zvukovou izolaci. „Setkání řemesel“ bude umístěno v pavilonu C6 v blízkosti stavebního nářadí.
• Stavební a fasádní systémy z oceli se budou nacházet v pavilonu B2, stejně jako systémy, výrobky a povrchy z nerezové oceli, zinku a mědi.
• V bezprostřední blízkosti, také v pavilonu B2, jsou umístěny technologie budov, energetické a solární technologie.
• Nový obor spojí v pavilonu C2 téma světla s tématem chytrých budov/automatizace budov. V oblasti světla se jedná o řízení světla, ovládání osvětlení, koncepci osvětlení, denní světlo versus umělé světlo.
• Technologie dveří a pohonu dveří, včetně parkovacích systémů, obsadí pavilon B3.
• Vystavovatelé sklářského průmyslu se posunou do pavilonu C3.
• Pavilon B5 představí rozsáhlou nabídku dřevařského průmyslu. Zde se jedná se o konstrukční dřevostavby, úpravy interiéru, dřevěné materiály, schodiště a dýhy.
• BAU-IT obsadí celý pavilon C5. Návštěvníci zde naleznou IT řešení všeho druhu z oblastí výběrového řízení a zadávání zakázek, propočtů, plánování projektů, měřící techniky, řízení projektů a controllingu. Poprvé se zde navíc objeví „Digital Village“.
• „Investice do budoucnosti“ je mottem v pavilonu B0. Najdete zde kontaktní osoby z institutů a sdružení stavebního průmyslu.

Doprovodný program
Vedle výstavy nabízí veletrh BAU 2019 opět špičkový rámcový program, který se mimo jiné skládá z fór a specializovaných výstav:
• Bezplatná výstavní fóra nabízejí přednášky o plánování a architektuře. Na třech fórech (C2, A4 a B0) se každodenně mění témata, která jsou založena na hlavních tématech veletrhu BAU 2019 (Procesy + architektura, bydlení + práce, systémy + konstrukce, světlo + budova). Přednášející jsou nezávislí odborníci z celého světa, včetně známých jmen, jako jsou německá světelná designérka Ulrike Brandi nebo nizozemští architekti Nathalie de Vries a Kees Christiaanse.
• Specializované výstavy jsou zaměřeny v první řadě na projektanty a inženýry. Témata: obytné prostory budoucnosti; udržitelnost je nový normál; Smart Living a Smart WinDoor TripleS. Pod posledním názvem představí institut ift Rosenheim na příkladu bydlení a pracovního světa použití inteligentních stavebních součástí, pohonů, senzorů a bezpečnostních systémů.
• V novém Setkání řemesel v pavilonu C6 se uskuteční panel expertů mezi řemeslníky a architekty, tzv. stammtišem. Odpoledne mohou návštěvníci očekávat na Fóru Setkání řemesel přednášky s kontroverzními tématy oboru.
• Již počtvrté si na BAU zřídí svůj tréninkový kemp národní tým německého stavebnictví. U vchodu Ost (Východ) se připravují nejlepší řemeslnící Německa na mistrovství světa v oblasti dovedností WorldSkills 2019, které se uskuteční v srpnu roku 2019 v ruské Kazani.
• Opět budou udělovány četné ceny, včetně ceny Bauwelt, ceny Detail, ceny za inovace AIT a ceny BAKA za inovace výrobků.

Odborná fóra
Reputace veletrhu BAU je založena také na odborných přednáškách na fórech. Odborníci z celého světa zde odpovídají na otázku týkající se budoucnosti výstavby.
Digitalizace
Digitální procesy umožňují zásadně měnit plánování a výstavbu a otevírat donedávna netušené nové příležitosti. Pod heslem „digitální“ vyvolává fórum C2 otázku, jak se architektura změní pomocí digitálních nástrojů a co bude možné s použitím BIM. Na základě mezinárodních příkladů jsou odvozena doporučení, jak lze používat BIM a digitální nástroje.
Fórum A4 se mimo jiné zabývá otázkou, jak lze přizpůsobit analogické procesy digitálním metodikám. Jak bude zajištěna bezpečnost plánování a nákladů? A pomohou digitální procesy při transparentnosti plánování? Na fóru B0 bude toto téma diskutováno s přihlédnutím k renovaci a modernizaci starých budov.
Město, bydlení
Úkolem obcí, bytových družstev, investorů a projektantů je města citlivě a opatrně konsolidovat, částečně je znovu objevit. To může být podpořeno novými softwarovými a datově řízenými procesy, které odhalují dříve nerozpoznané potenciály pomocí adaptivních algoritmů. Fórum A4 ukazuje inteligentní koncepce využití orientované na budoucnost pro jednotlivé budovy, čtvrti a města. Jedná se o propojení bydlení a práce, soukromých a veřejných prostor, které navzdory vysoké městské hustotě vytváří kvalitu a volné pole pro všechny.
V sedmi největších městech Berlíně, Hamburku, Mnichově, Kolíně, Frankfurtu nad Mohanem, Stuttgartu a Düsseldorfu se situace na trhu stala tak závažnou, že i menší města – například Augsburg, Freiburg a Münster – jsou přitahovány investicemi, kterým se musí plánování přizpůsobit. Fórum C2 zkoumá, v jaké napjaté pozici zde vznikají mimořádné projekty bytové výstavby. Kromě toho jsou projekty z Německa porovnány s řešeními zaměřenými na budoucnost ze Švýcarska, Rakouska a Dánska. Mimo jiné se fórum B0 zaměří na zasíťování starých a nových budov v městských oblastech.
Světlo v architektuře

S novým výstavním oborem Světlo/chytrá budova v pavilonu C2 se toto téma samozřejmě odrazí i v programu fór. Světlo se stále více stává nedílnou součástí architektury a podle toho je také plánováno. Projektanti osvětlení a odborníci v oboru osvětlí na fóru A4 témata, jako jsou vzhled fasády a zatemňovací systémy, interaktivní mediální fasády, umělé osvětlení v éře LED, řízení budovy a chytrá budova. Kombinace inteligentní technologie osvětlení s moderní automatizací budov vytváří prostory s vysokým termickým a vizuálním komfortem, harmonickou estetikou a novými potenciály energetické účinnosti.
Fórum C2 ukazuje konkrétní příklady využití světla v architektuře. Na jedné straně se jedná o (denní) navádění a ovládání světla a na druhé straně o záměrné použití umělého světla v architektuře. Zvláštní pozornost bude věnována aktivní a pasivní ochraně před sluncem.
Sériová výstavba, prefabrikace
Sériové, resp. modulární, stavební technologie jsou také na vzestupu. Industrializace ve stavební branži pokračuje, prefabrikační procesy jsou opět přijatelné. Hnací silou je zde rychlý růst populace, migrace a mobilita, demografické a společenské změny a v neposlední řadě rostoucí tlak na čas a náklady.
Krátká doba montáže na staveništi, plánování peněžních prostředků a termínů, stejně jako otestované provedení, kvalita a záruka činí prefabrikaci ve výrobě a sériové výstavbě pro projektanty stále zajímavější. Efektivita přitom nevylučuje individualitu.
Od cihel přes předem instalované moduly stěn až po celé domy – velikost a šíře sériově vyráběných (stavebních) výrobků se liší. Příklady na fóru A4 ukazují, že sériovost je více než hromadná výroba a chápe se jako proces. Že sériová výstavba je také možností modernizace a renovace, ukazují odpovídající přednášky na fóru B0.

Podrobný a neustále aktualizovaný seznam témat a řečníků naleznete na webu veletrhu zde.
Plán výstaviště veletrhu BAU naleznete zde.

Další podrobnosti hledejte na www.bau-muenchen.com, https://www.facebook.com/BAUMuenchen, https://twitter.com/BAU Muenchen a http://mag.bau-muenchen.com/

wd podle podkladů organizátora