Veletrhy a výstavy

Regionální muzeum Chříč ukáže unikátní výstavu značkovaných cihel

Ojedinělou sbírku značených cihel, která poukáže na podstatné historické souvislosti, představí Regionální muzeum Chříč na Plzeňsku na výstavě Cihly se značkami.
Celá desetiletí se nápisy a značkami na cihlách nikdo nezabýval, řekl ČTK Petr Jakubíček z občanského sdružení Propolis, které muzeum v bývalém pivovaru spravuje.
„Tisíce cihelen u nás vyráběly na konci 19. století kolkované cihlářské zboží, a přitom neexistuje soustavné mapování této činnosti," uvedl. V tehdejší literatuře se podle něj objevují nanejvýš reklamy na písmena a znaky do cihlářských forem. Ani ve specializovaných časopisech té doby, například Cihlářském věstníku, prý jediný obrázek, ani katalog značek.
„Cílem výstavy ale není seznámit se základními typy značek a kuriozitami nebo předvádět rozsah sbírky. Na cihlách lze leccos ukázat, znaky jsou autentickým svědectvím o své době. O tom, co bylo improvizací a co záměrem. Staré cihly jsou znovu používány a značky na nich se stávají dekorativním prvkem," řekl autor expozice Josef Štogr.
Podle něj je na nadšencích a sběratelích, aby zachraňovali to, co se čas od času dostane na světlo světa. „Cihly se svými znaky čekají na to, až si jich při rekonstrukcích někdo všimne, vyloví je ze stavebního odpadu," dodal.
Do poloviny 19. století byly cihelny zpravidla jen „panské"; nutnou koncesi nebylo snadné získat. Od nového obecního zřízení se cihlářství stalo volnou živností. Cihelny zakládal kde kdo a také úroveň i kvalita výrobků byla různorodá. Firmy si proto začaly značkovat svoje zboží. „Staré znaky koncesovaných cihelen, často s erbem nebo složitým znakem, byly vystřídány jmény nebo iniciálami majitele a nápisy, zejména názvy vesnic u obecních cihelen. Jednoduchými znaky, jimž sice dnes nerozumíme, ale které byly zřejmě v okolí snadno dešifrovatelné," dodal Štogr. Toto období trvalo přibližně 50 let. Pak se prosadila strojní výroba cihel, hlína se přestala pěchovat do forem, což už výstava nemapuje. Otevřena bude 13. srpna v 16.30 při festivalu Křič Fest a potrvá do října.
Propolis chce přeměnit chátrající pivovar Chříč v živoucí místo, které se má stát prostorem pro setkávání. Má vzniknout chráněná dílna s pivovarem a vzdělávací centrum a chce oživit tradiční řemesla.
zpráva ČTK