Veletrhy a výstavy

Rekordní veletrh Střechy Praha 2017

Největší přehlídka firem z oblasti staveb a renovací střech v podobě 19. ročníku veletrhu Střechy Praha je za námi. Letošní soubor veletrhů Střechy Praha, Solar Praha, Řemeslo Praha a pilotní projekt  Purpo Praha 2017 navštívilo 21 348 návštěvníků! Je to dosavadní absolutní rekord v návštěvnosti. Na celkové hrubé výstavní ploše 12 600 m² se představilo přes 160 vystavovatelů.

Nově se prezentovaly firmy poskytující služby v oblasti údržby a čištění střech a fasád. Dalších 120 vystavovatelů představilo novinky z oblasti úsporného bydlení a světa dřevostaveb. Akce proběhly 9.–11. 2. 2017 v PVA Expo Praha v Letňanech.

Pilotní projekt Purpo Praha nezklamal
Letos se představil zcela nový projekt Purpo Praha, zaměřený na profesionální údržbu, čištění, renovace a ochranu střech, fasád a dalších povrchů. Návštěvníkům nabídlo své služby i bezplatné poradenské Centrum profesionální údržby povrchů. Druhý veletržní den proběhl za hojné účasti posluchačů půldenní seminář k problematice údržby a čištění střech a fasád. Sedm renomovaných přednášejících se poutavou formou včetně fotografií a názorných videoukázek věnovalo údržbě šikmých a plochých střech, údržbě fasád i bezpečnosti práce a dalším povinnostem majitelů a zhotovitelů při těchto činnostech. Expozice firem zaměřené na údržbu povrchů byly doslova obležené návštěvníky.

Bohatý doprovodný program
Proběhla řada konferencí, odborná fóra i praktické ukázky. Konference Izolace 2017 s nosným tématem ploché střechy zaznamenala rekordní účast 192 posluchačů. Třetí ročník fóra Dřevěných konstrukcí střech byl zaměřen na požární ochranu konstrukcí střech a novou normu ČSN 73 0810, navrhování dřevostaveb na účinky požáru, havárie a poruchy dřevěných konstrukcí a navrhování spojů. Fórum bylo určeno pro projektanty i odbornou veřejnost a jeho úroveň potvrdila vysoká účast posluchačů. Sobotní konference Fotovoltaika, akumulace a nezávislost přilákala přes 60 posluchačů, hojnou účast měly i přednášky pro širokou veřejnost zaměřené na nejčastější chyby ve střešním plášti a sanaci půdních trámů a krovů.

Mise německých firem na veletrhu
První veletržní den se uskutečnila česko-německá jednání s podnikateli z Drážďan a okolí a návštěvy vystavovatelů na stáncích. Hlavní partner projektu, Enterprise Europe Network (EEN) při Řemeslnické komoře v Drážďanech – HWK Dresden – zorganizoval misi německých firem na veletrh včetně profesionálního tlumočení. Němečtí podnikatelé na veletrhu hledali nové výrobce a dodavatele stavebních materiálů, dřeva apod., ale i stavební firmy, tesaře, truhláře na zajištění subdodávek pro vlastní zakázky na německém i českém trhu. Účastníci mise oceňovali zejména profesionální zaměření veletrhu, odnášeli si kontakty na přítomné vystavovatele i vzorky střešní krytiny či dřeva, a hned na místě se domlouvali o možnostech vzájemné spolupráce.

Poradenská centra a informační místa
Návštěvníci veletrhu hojně využívali možnost konzultovat problémy spojené s výstavbou, opravami či údržbou staveb. ČKAIT zajišťovala tradičně ve spolupráci se Stavební fakultou ČVUT Stavební poradenské centrum. Konzultanti zodpovídali dotazy z oblasti právních předpisů ve výstavbě, dotazy na provoz a udržování střech, kvalitu vnitřního prostředí (plísně, větrání, radon), materiály, technologie a provádění staveb. Návštěvníci mohli vybírat i z široké nabídky odborné stavební literatury. K dispozici byla i další poradenská a informační místa na stáncích Centra fasád, Centra pro úspory energií a alternativní zdroje energie a Centra profesionální údržby a čištění povrchů.

Výsledky soutěží
Výhercem soutěže Zlatá taška 2017 se stala společnost Bramac střešní systémy s exponátem Classic Protector Plus. Jedná se o střešní tašku s unikátní technologií umožňující vytvoření mikrovrstvy z jemnozrnného betonu. Tím je zajištěna zvýšená ochrana krytiny před usazováním nečistot a tvorbou mechů na povrchu. Oceněny byly výborné kvalitativní parametry v přijatelné cenové úrovni.

Porota udělila také dvě čestná uznání, a to firmě Roto střešní okna za střešní okno RotoQ-4 K Plus, které má oproti předešlým typům výrazně menší nároky na údržbu v průběhu užívání při zachování jeho kvalitativních parametrů. Čestné uznání získala dále společnost SFS intec za zádržný systém Soter. Systém přispívá výraznou měrou ke zvýšení bezpečnosti pracovníků pohybujících se po střešních konstrukcích a zajišťuje komfortnější ochranu jak lidského faktoru, tak hotového díla při provádění a údržbě.

Osobnost střechařského oboru
Toto ocenění za celoživotní činnost v oboru, dlouhodobý přínos a zvyšování prestiže oboru získal Jiří Vrňata, zakladatel rodinné firmy Střechy Vrňata & Žáčik a cechmistr Cechu klempířů, pokrývačů a tesařů ČR.

Letošní soubor veletrhů Střechy Praha, Solar Praha, Řemeslo Praha a pilotní projekt  Purpo Praha 2017 navštívilo 21 348 návštěvníků! Je to dosavadní absolutní rekord v návštěvnosti.

Statistiky veletrhů Střechy Praha, Solar Praha, Řemeslo Praha, Purpo Praha
Počet zúčastněných firem: 162
Počet zahraničních vystavovatelů: 16
Zastoupené země: 10 (Česká republika, Belgie, Bělorusko, Finsko, Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko, Slovinsko)
Celková obsazená plocha: 6820 m²
Počet návštěvníků: 21 348

Další informace najdete na www.strechy-praha.cz.

tisková zpráva