Veletrhy a výstavy

Richard Homola vystavuje v Národním technickém muzeu snímky mostů

Stálou expozici Architektury, stavitelství a designu v Národním technickém muzeu v Praze (NTM) obohatila výstava velkoformátových černobílých fotografií Richarda Homoly s názvem Pražské mosty. Byla zahájena 10. května a potrvá do 19. srpna.
Homola snímky vytvářel v rozmezí několika posledních let v rámci monotematického cyklu zaměřeného na pražské mosty. Národní technické muzeum je s tímto tématem už od svého počátku úzce spjato. Velkoformátové fotografie uspořádané na téměř třiceti panelech prezentují postupně 14 pražských mostů přes Vltavu, uspořádaných ve směru toku řeky. Soubor fotografií doplňují ukázky autentických prvků, modelů, plánů a historických dokumentačních fotografií z archivu architektury NTM. Jsou mezi nimi i unikátní model neuskutečněného návrhu celodřevěné lávky přes Vltavu z roku 1838 nebo autentické prvky ze základů Karlova mostu, vyjmuté při jeho opravách po povodni v roce 1890.
Výstava Pražské mosty objektivem Richarda Homoly je s Národním technickým muzeem spojena nejen tématem pražských mostů, ale i technikou klasické velkoformátové fotografie – všechny snímky byly totiž pořízeny dnes již historickým fotoaparátem Magnola.
 
Richard Homola se narodil 30. listopadu 1966. Působil v NTM jako konzervátor a restaurátor, fotografii se věnuje od roku 1989. Uskutečnil 26 výstav, z toho dvě v USA a v Německu. Od roku 2002 je členem Asociace profesionálních fotografů. V roce 2007 získal 3. místo na soutěži Štíty Viléma Heckela za soubor nazvaný Máchovo jezero. Fotografuje výhradně černobíle a klasickou technikou. Od roku 2002 pracuje hlavně s velkoformátovou kamerou o velikosti negativu 13×18 centimetrů a snímky kopíruje kontaktním způsobem. V poslední době z tohoto negativu pořizuje také velkoformátové zvětšeniny velikosti 50×60 centimetrů.

zpráva ČTK