Veletrhy a výstavy

Skončil veletrh EXPO REAL

Šestnáctý ročník Expo Realu, prestižního evropského veletrhu komerčních nemovitostí a investičních příležitostí, skončil ve středu v areálu Nového výstaviště v německém Mnichově. Zájem byl obdobný jako loni: téměř 1700 vystavovatelských společností ze 33 zemí vystavovalo v šesti halách na celkové ploše 64 000 m². Celkem přijelo do Mnichova 17 400 zástupců vystavovatelských společností a dalších 18 600 návštěvníků bez vlastního stánku, reprezentujících 65 zemí.
Pro účastníky z České republiky veletrh stále zůstává velmi atraktivním fórem pro prezentaci i networking, byť v posledních letech jezdí na Expo Real často jako návštěvníci bez vlastní expozice. Jedinými českými městy, která si ve své prezentaci zachovávají kontinuitu, jsou Praha a Ostrava, které zde otevírají reprezentativní expozice spolu se spoluvystavujícími partnery každoročně.
Dominujícími tématy letošního veletrhu byly vedle globálních ekonomických trendů také strategie financování a investic za současné ekonomické situace. Řeč byla i o alternativním financování – ať už jsou to progresivně se vyvíjející realitní segmenty (trh průmyslových nemovitostí, hotelnictví) či reakce na aktuální demografický vývoj v Evropě, promítající se do růstu výstavby projektů, jako jsou kliniky či domy pro seniory. V doprovodném programu, rozděleném do čtyř tematických diskusních fór, hovořilo na 400 odborníků od bankéřů přes realitní odborníky až po prognostiky.
Dalším klíčovým tématem veletrhu byl trend směřování měst k tzv. inteligentní urbanizaci. Ta souvisí s udržitelným rozvojem, to znamená s inovativními koncepty metropolí budoucnosti. Podle predikcí totiž budou do roku 2030 dvě třetiny světové populace žít ve městech. To vyvolává obrovské nároky nejen na infrastrukturu městských center, ale v souvislosti s očekávaným demografickým vývojem také na saturaci potřeb a požadavků stárnoucí populace. Proto se při panelových diskusích na Expo Realu často hovořilo o možnostech konverze existující městské rezidenční zástavby, o zvyšování její hustoty i o řešeních, jak zajistit ve městech ekologicky šetrné a přitom cenově dostupné bydlení.
O novém Metropolitním územním plánu Prahy mluvil i Milan Urban, místopředseda Výboru pro územní rozvoj Zastupitelstva hlavního města Prahy. Informoval o aktuálním stavu při prezentaci pro obchodní partnery a potenciální investory: „Podle analýz Praha patří mezi středoevropské metropole s nejnižší hustotou zástavby. Metropolitní plán proto počítá s větším zahuštěním zástavby na celém území hlavního města. Podíváme-li se na rozvoj bydlení v Praze, počty dokončených bytů jsou v současné době na úrovni roku 2001. Pro další udržitelný rozvoj města je potřeba, aby tyto počty začaly znovu růst.“
Stánek Prahy na veletrhu Expo Real 2013Stánek Ostravy na veletrhu Expo Real 2013
 
Podle údajů Colliers International letošní objem investic na českém realitním trhu výrazně předčí hodnoty z roku 2012 a dosáhne až k 1 mld. EUR. Česko zůstává spolu s Polskem tahounem regionu střední Evropy. Podle dat Cushman&Wakefield byl investiční trh ve střední Evropě (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko, Rumunsko) i ve 2. čtvrtletí dynamický – od začátku letošního roku bylo v regionu investováno téměř 1,73 mld. EUR, což je o čtvrtinu více než ve srovnatelném období 2012. Dobrý rok zažívají nejen kancelářské, ale i průmyslové nemovitosti.
Praha i Ostrava představily na veletrhu své projekty velkého rozsahu, které mohou být zajímavou investiční příležitostí. V případě Prahy se jednalo o revitalizaci tzv. Radničního bloku (desítka historických domů na Staroměstském a Malém náměstí a v ulici U Radnice) pro bydlení, administrativu i gastronomické, kulturní a vzdělávací účely. Dále pak Praha prezentovala stávající stav a možnosti budoucího využití Holešovické tržnice, kdy by v případě citlivé rekonstrukce získala unikátní prostor, jenž se může pochlubit více než staletým průběžným využíváním a vesměs původní a celistvou architekturou. Ostrava pak prezentovala své rozvojové projekty, mezi nimiž byly mj. Vědecko-technologický park, Nová Karolina, dolní oblast Vítkovic, rozvojové území Ostrava-Hrušov i volné kapacity v průmyslových zónách Mošnov a Hrabová.
Příští ročník veletrhu Expo Real se uskuteční od 6. do 8. října 2014 opět v Mnichově.
tisková zpráva