Veletrhy a výstavy

Společnost Messe Düsseldorf zve na další ročník veletrhu glasstec – největšího sklářského veletrhu na světě

Opět po dvou letech se od 21. do 24. října 2014 sejdou v německém Düsseldorfu zástupci sklářského oboru na své nejdůležitější výstavní akci – veletrhu glasstec. Jedinečnost glasstecu spočívá v tom, že zde vystavují jak firmy vyrábějící veškeré produkty ze skla, tak firmy vyrábějící stroje na zpracování skla a výrobu skleněných produktů.

Očekává se na 1150 vystavovatelů a přes 40 tisíc návštěvníků. Pro rok 2014 byl už tak obsáhlý doprovodný program veletrhu glasstec ještě rozšířen v oblasti řemesel. Zahrnuje nyní specializovanou výstavu Glass technology live, Centrum řemesel s novým bodem Řemeslo LIVE, projekt Autoglass Arena a uměleckou výstavu glass art. V sousedství přehlídky Glass technology live návštěvníci najdou Centrum fasád spolu s Kompetenčním centrem sklo + fasáda.
Konferenční program veletrhu zahrnuje vědeckou konferenci o konstruktivním stavění se sklem, konferenci Engineered transparency, Architektonický kongres a konferenci Solar meets Glass, na jejímž programu jsou průniková témata sklářského a solárního oboru.
Na návštěvníky z výroby strojů, průmyslu, řemesel, architektury a stavebnictví, oboru oken a fasád i solární energetiky tak čeká nabitý program se specifickými odbornými informacemi pro jednotlivé cílové skupiny.
 
Specializovaná výstava Glass technology live (gtl) v hale 11, organizovaná profesorem Stefanem Behlingem a jeho týmem z Institutu stavebních konstrukcí při Univerzitě Stuttgart, je výkladní skříní veletrhu. Představuje produkty budoucnosti – v tom pravidelně i „highlighty“ pro nejrůznějších oblastí použití. Ve středu pozornosti zde stojí architektura. Například v roce 2012 v rámci tematického okruhu „Fasáda bez konstrukce“ bylo představeno okno integrované do prosklené fasády bez viditelné rámové konstrukce. V roce 2014 je tematickým těžištěm „inteligentní sklo“ – inteligentní pláště budov, fasády + energie (solární), inovace a téma skleněný design a interiér. Na návštěvníky zde čekají mj. inovativní exponáty z oblasti vedení světla, průsvitné skleněné plochy, kompozitní prvky ve fasádách, sklo a OLED a v neposlední řadě i lehká a tenká skla pro architekturu a displeje.
Projekt Glass technology live je doprovázen vysoce kvalitním odborným sympoziem, které přímo na ploše výstavy nabízí množství přednášek k aktuálním tématům. Tato nabídka je pro všechny návštěvníky veletrhu bezplatná. Významní přednášející z předních výzkumných ústavů, svazů, podniků a architektonických kanceláří rozpracují různé tematické okruhy. Stejně jako výstava se sympozium soustředí na budoucnost sklářského oboru. Program sympozia gtl se každý den věnuje jinému stěžejnímu tématu, jehož obsahovou stránku zajišťují partneři Kolloquium der Hüttentechnischen Vereinigung der deutschen Glasindustrie e.V. (HVG), Deutsche Glastechnische Gesellschaft e.V. (DGG) – téma tavení a tvarování skla (úterý), Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e.V. (VDMA) a Univerzita Stuttgart.
 
Informace k plášťům budov
V bezprostřední blízkosti výstavy gtl najdou návštěvníci Centrum fasád, které se svou tematickou nabídkou obrací na konstruktéry fasád, stavební inženýry, architekty i zpracující řemesla. Skládá se z prezentací vystavovatelů v hale 11, inovativních modelů fasád v sousedící expozici gtl a z „Kompetenčního centra sklo + fasáda“. Toto centrum nabízí informace institutů a svazů (Bundesverband Flachglas e.V., svazu Fenster und Fassade, institutu ift Rosenheim – Institut für Fenstertechnik e.V., poradenského centra UBF – Unabhängige Berater für Fassadentechnik e.V. a centra Bayrisches Zentrum für Angewandte Energieforschung e.V. Novou součástí Centra fasád je efnMobil sítě European Fassade Network, v kterém studenti Vysoké školy Ostwestfalen-Lippe live vytvářejí modely fasád.
 
Architektonický kongres: Glass 5.0 – design, funkce, emoce
Veletrh glasstec svou širokou nabídkou skleněných produktů pro použití v architektuře přitahuje množství architektů a konstruktérů budov. V rámci doprovodného programu oslovuje tuto cílovou skupinu také Architekturní kongres komory Partner Architektenkammer Nordrhein-Westfalen, Technické univerzity Delft a Vysoké školy Ostwestfalen-Lippe. V druhý den veletrhu glasstec (22. října) se na výstavišti sejdou architekti, statici, odborníci na klimatizace a návrháři fasád k diskusi na téma „Sklo 5.0 – design, funkce, emoce“ v Congress Centrum Ost (CCD Ost). Mezi řečníky budou věhlasní architekti, např. Graham Dodd/Arup Fellow, Winy Maas/MVRDV nebo Paolo Cruz/University of Minho.
 
Vědecká konference „engineered transparency“
Vědeckotechnická konference „engineered transparency“ se obrací speciálně na cílové skupiny věda a výzkum i konstrukce a realizace a projedná nejnovější trendy a výsledky vývoje stavění se sklem. Tím osloví zejména vědce, stavební inženýry, projektanty, architekty, návrháře, odborné znalce ve stavebnictví i pracovníky stavebních úřadů. Konference organizovaná ve spolupráci s technickými univerzitami v Drážďanech a Darmstadtu pod heslem „Sklo, fasáda, energie“ se koná v úvodu veletrhu glasstec ve dnech 21. a 22. října. Hlavními přednášejícími jsou Dr.-Ing. Winfried Heusler/SCHÜCO (Bielefeld, Německo), Prof. Dr.-Ing. Jan Knippers/ Knippers Helbig (Stuttgart, Německo), John Kooymans/RJC (Toronto, Kanada) a Christoph Timm/SOM (New York, USA). Ve středu pozornosti budou témata Lamináty a hybridní struktury, Ohýbaná skla, Energie a udržitelnost a Solární technologie a design integrované do budov, to vše pod shrnujícími body Strukturální sklo, Fasády a Solární technologie.
 
Různorodá nabídka pro řemeslníky
„Centrum řemesel“ je na veletrhu glasstec souhrnným projektem, který slučuje četné nabídky pro řemesla zpracovávající sklo. Vedle expozice Spolkového svazu cechů sklářských řemesel (BIV) a expozic vystavovatelů v hale 9 nabízí rozsáhlý doprovodný program pro tuto cílovou skupinu. Zcela nový je projekt „Řemeslo LIVE“. Zde jsou řemesla zpracovávající sklo vyzvána, aby sama přiložila ruku k dílu, a to v rámci osmi expozic napodobujících reálné situace z praxe. Jednotlivé expozice jsou věnované tématům Přířez (řezání + skladování), Zpracování (vrtání a broušení), Zušlechťování (lakování a lepení) a Montáž (mj. kování). Nadřazenými tématy jsou manipulace, přeprava a bezpečnost při práci. Navíc k uvedeným expozicím je k dispozici předváděcí plocha, na které se bude předvádět např. stavba skleněné fasády, výroba sprchovacího koutu nebo montáž skleněných posuvných dveří. Koncepčním partnerem projektu „Řemesla LIVE“ jsou vedle BIV i společnosti Bohle a Hegla.
 
Autoglass Arena
Projekt „Autoglass Arena“ doplňuje doprovodný program veletrhu určený řemeslům oboru autosklo. Zodpovědným organizátorem je rovněž BIV. Vedle příslušné nabídky společností zahrnuje i národní soutěž autosklenářů, ve které nejlepší němečtí představitelé toho oboru budou soutěžit o atraktivní ceny, např. zkušební techniku společnosti Hella Gutmann v hodnotě 5000 EUR pro vítěze. Po úspěchu při minulém veletrhu glasstec se letos bude opět v rámci „Autoglas Areny“ konat Plénum autosklenářů s rozsáhlou nabídkou bezplatných přednášek a workshopů. Vedle technických témat první den veletrhu nabídne ve druhém dni také obchodní informace, např. leasingové koncepce nebo otázky pojištění. Národní soutěž autosklenářů se koná ve čtvrtek a v pátek.
Celé Centrum řemesel pak kompletuje specializovaná výstava „glass art“, která představí umělecké objekty ze skla. Spektrum vystavujících umělců z mezinárodně renomovaných galerií, Sklářského muzea Hentrich a Asociace uměleckých sklářů Severní Porýní-Vestfálsko sahá od skleněných nádob přes skulpturální objekty až po malované sklo.
 
Solar meets Glass – průsečík obou oborů
Ve dnech 20. a 21. října je na programu veletrhu konference „solar meets glass – Industry Summit for Markets, Costs and Technology“ v Congress Center Ost. Experti ze sklářského a solárněenergetického oboru budou diskutovat na společná témata. Sklářský průmysl přitom profituje z vyhledávání a hodnocení nových odbytových šancí, a naopak solární průmysl z know-how sklářského oboru v tvrdém konkurenčním boji. Na programu konference, sestaveném společností Messe Düsseldorf společně s Východobavorským Institutem pro transfer technologií (OTTI), jsou vedle přehledu trhu a technologií také nové obchodní modely pro úspěch ve sklářské a solárněenergetické branži a solárněenergetické aplikace na pláštích budov. Organizační výbor konference se skládá ze zástupců podniků i vědy, svazu Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau (VDMA) a Forum Glastechnik a asociace Arbeitsgemeinschaft Photovoltaik-Produktionsmittel.
 
Pro snazší přehled v rozmanité nabídce veletrhu glasstec jsou stejně jako v roce 2012 na adrese www.glasstec.de k dispozici specifické informace pro jednotlivé cílové skupiny návštěvníků. V průvodci branžemi jsou k nalezení nabídky vystavovatelů i doprovodný program, a to seskupené podle hlavních cílových skupin Výroba strojů a zařízení, Výroba, zpracování, zušlechťování, Řemeslo, Architektura a stavba, Okna a fasády a Solar.
tisková zpráva, wd