Veletrhy a výstavy

Stone+tec 2013

Od středy 29. května do soboty 1. června 2013 se ve veletržním centru v Norimberku uskuteční 18. ročník veletrhu přírodního kamene a jeho zpracování Stone+tec.
Veletrh se koná jednou za dva roky a ačkoliv v absolutních číslech počet vystavovatelů i návštěvníků setrvale klesá, jeho význam a prestiž jako odborné akce se v posledních ročnících zvyšuje i na úkor podobných akcí v Itálii, kde má obor asi největší tradici. Ambicí veletrhu je stát se hlavním centrem v oboru pro Evropu na sever od Alp.
Letos se očekává účast více než 650 vystavovatelů z 30 zemí. V roce 2011 se prezentovalo 699 vystavovatelů z 37 zemí. Českých vystavovatelů je v tuto chvíli potvrzeno pět: Euro Masiv, s. r. o., Gestra CZ, s. r. o., Metal Granit, s. r. o., Svaz kameníků a kamenosochařů, Durych Norbert – Přírodní kámen. Kompletní seznam vystavovatelů je zde.
Návštěvníci, kterých bylo na minulém ročníku přes 26 tis., se z naprosté většiny rekrutují z řad odborníků: 80 % tvoří kameníci a lidé pracující v souvisejících oborech, asi 4 % tvoří architekti, kteří ale mají významný vliv na používání materiálů na stavbách.
V posledních letech je patrný trend, že řemeslo ustupuje strojnímu zpracování. Veletrh Stone+tech by chtěl naopak přispět k oživení tradičního řemesla a tomuto tématu bude věnován prostor i v doprovodném programu. Jeho součástí bude například 29. 5. Student Day zahrnující semináře o použití přírodního kamene, 30. 5. informační fórum pro učně nebo prezentace kamenických škol.

V rámci veletrhu budou také vyhlášeny Ceny Petra Parléře za významný počin v oboru restaurování přírodního kamene a také Německé ceny přírodního kamene, které jsou letos poprvé mezinárodní.
Podrobný program doprovodných akcí veletrhu bude postupně k dispozici na www.stone-tec.com/fachprogramm. Stránky veletrhu jsou www.stone-tec.com.
Na veletrhu se bude aktivně prezentovat český Svaz kameníků a kamenosochařů, který pořádá i zájezd na tento veletrh (více zde).
mi